lub organiczna uprawa winorośli; jest produkcją owoców traktowaną w sposób całościowy, drogą ekologicznie zrównoważoną, bez użycia syntetycznych nawozów sztucznych i pestycydów; opiera się na pełnym respekcie dla natury, głównie na nawozach organicznych (kompost, pozostałości z piwnicy, rozdrobnione pędy winorośli), a także na roślinnych środkach owadobójczych; często jesienią sieje się mieszaninę traw między winoroślami, by przyczynić się do równowagi azotu, węgla i celulozy; trawy te kosi się na wiosnę, a one rozkładając się zasilają glebę; przepisy ekologiczne nadal zezwalają na użycie cieczy bordoskiej (roztworu siarczanu miedzi i gaszonego wapna); zastępuje się ją coraz częściej wodorotlenkiem miedzi, który ma niższą zawartość miedzi i jest aktywny w niskich dawkach; przeciwko pleśni skuteczna okazała się mieszanka gliny, skrzypu polnego i alg morskich; do zabiegów biologicznych należy także usuwanie nadmiaru liści dla odpowiedniej wentylacji winogron i ekspozycji na słońce; ocenia się, że zabiegi organicznej uprawy winorośli podwyższają koszty przynajmniej o 10% w stosunku do winnic konwencjonalnych; uprawy ekologiczne regulowane są przez niezależne instytucje, które certyfikują producentów, zgodnie z określonymi wymogami; należy zwrócić uwagę, że certyfikacja dotyczy winnicy, a więc uprawy winorośli, a nie wina; w zależności od kraju wymagania różnych organizacji są różne, mniej lub bardziej restrykcyjne., niektóre wyjątkowo dopuszczają nawet stosowanie pestycydów; proces certyfikacji, który może trwać nawet kilka lat jest dosyć kosztowny, co z pewnością przekłada się na ceny takich win; składają się na to m.in. niższe plony i bardziej pracochłonne techniki produkcji; jednym z pionierów upraw ekologicznych jest katalońska winnica Albet i Noya; być może NOSODOS+ z 2012 roku z tej winnicy wytwarzany z Xarel-Lo (90%) i Chardonnay (10%) stworzy nową jakość w winiarstwie ekologicznym; w katalońskim, ekologicznym żargonie winiarskim siarczyny określa się mianem SODOS, czyli NO (nie) SODOS (SO2)+, (DOS = dwa), czyli bez dodawania siarczynów; winifikacja tego wina ma miejsce w termoizolowanych zbiornikach, bez dostępu powietrza; butelki zamykane są szczelnymi zakrętkami, a wino wypełnia całkowicie butelkę; zwykle wina organiczne nie mogą zawierać więcej siarczynów niż 100 mg/l., to wino zawiera tylko 5 mg/l.; taka ilość siarczynów nie wymaga umieszczania na etykiecie informacji – zawiera siarczyny; ta niewielka zawartość siarczynów nie jest wystarczająca do konserwacji wina, stąd jego krótki okres przechowywania; w momencie otwarcia butelki dosyć szybko następuje utlenianie wina, stąd po otwarciu nie należy wina zbyt długo przetrzymywać, a jeśli to w lodówce; producent zaleca przechowywanie wina nie dłużej niż 6 miesięcy; biodynamiczna uprawa winorośli