FESTUS Wine & Spirits since 1996 - sklep z winem

FESTUS - sklep z winami - importer win oraz alkoholi mocnych

winifikacja

proces wytwarzania wina, ogół działań prowadzących do zamiany winogron w wino, poprzedzających stadium élevage; wyrób win jest czymś więcej niż prostą fermentacją; jest wynikiem kompleksowego procesu od zbioru winogron po wytworzenie trunku; aby wytworzyć 1 l wina potrzeba ok. 1,3–1,5 kg winogron; w. składa się z 4 podstawowych etapów: obrania gron z szypułek, tłoczenia na prasach w celu uzyskania moszczu, maceracji i fermentacji; sposób wykorzystania elementów winifikacji uzależniony jest od odmiany winogron i typu wina; po obciągu i wytłoczeniu wina jest ono klarowane, stabilizowane w dębowych beczkach lub w inny sposób; jeśli jest to konieczne, poddaje się wino filtrowaniu przed rozlaniem do butelek; wyrób win białych; wyrób win czerwonych; wyrób win różowych; wyrób win szampańskich; VDN; likierowe; saignée; winifikacja redukcyjna

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

POKAŻ: