FESTUS Wine & Spirits since 1996 - sklep z winem

FESTUS - sklep z winami - importer win oraz alkoholi mocnych

utlenianie

in. oksydacja; zmiany w winie (zwykle na gorsze) spowodowane jego kontaktem z tlenem (wystawienie go na działanie powietrza); mogą to być zmiany koloru wina (brązowienie), utrata smaku i/lub bukietu; w białych winach powoduje zmianę barwy od słomkowożółtej lub złocistej do matowej, brązowawej (maderyzacja) oraz utratę owocowości, wzrost kwasowości lotnej i gorzknienie wina; utlenione wina różowe stają się różowobrązowawe, w końcu przybierając kolor mrocznego, matowego różu; smak, podobnie jak w winach białych, traci owocowość, pojawiają się elementy kwasowości lotnej; wina czerwone blakną, przyjmując odcień od brązowoczerwonego do pomarańczowobrązowego; aromat traci owocowość i odmianowy charakter, wino wygląda na zmęczone, pachnie karmelem; mikrooksydacja; sherry; smak światła; redukcja wina

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

POKAŻ: