aromat owocowy, drugorzędny (aromaty drugorzędne), lekko roślinny, pojawiający się w młodych, szczególnie białych winach fermentowanych na zimno; nuta bananowa pojawia się też w białych winach dojrzewających, występuje także w dobrych gewürztraminerach, pinot gris i chardonnay; smak b. razem z ananasem i mango występuje również w najlepszych słodkich winach z Jurançon, np. z domaine Cauhapé; bardzo lekki niuans b. spotkać można w syrah, w białych winach z Mâcon, najczęściej jednak w świeżym beaujolais nouveau (z czasem zanika) wytwarzanym drogą fermentacji węglowej (maceracja węglowa); jest przyjemny, chyba że zacznie przypominać lakier do paznokci lub tanie karmelki, stąd pewnie jedni enolodzy aromat ten umieszczają w rodzinie owocowej, inni plasują go wśród aromatów eterycznych; za zapach ten odpowiedzialny jest octan amylu (ester amylowy kwasu octowego), w handlu znany także jako olejek bananowy lub gruszkowy; czasami ten specyficzny odcień zapachowy mają wina przechowywane w złych warunkach lub produkowane z dotkniętych mrozem winogron → alkohole wyższe, aromatów rodziny, primeur, maceracja, maceracja na zimno, aromaty wtórne, estry, lukrecja, angielskie karmelki