eleganckie, elegancja

elegant | stylish | distinctive | chic | pimpant

wino z klasą, oprócz wyobrażenia czaru i wdzięku stanowi pewną formułę estetyczną wyrażającą się przede wszystkim brakiem ciężkości i pewną oryginalnością; subiektywne określenie wina w lżejszym stylu, wytwornego, wykwintnego, rasowego, najczęściej klasycznego; może nieco mniej niż dystyngowane; niezbyt jednoznaczne określenie wina dobrze zrównoważonego (równowaga), pięknego, szykownego, delikatnego, o subtelnej złożoności, szlachetnego, z wdziękiem, raczej lekkiego; elegancja w winiarstwie, tak jak w życiu, opisuje pewną klasę niebazującą na intensywności czy na ilości, lecz na sumie zapachów i elementów mało znaczących, subtelnych, uwodzicielskich; słowa tego używa się dla porównania z innymi formami piękna; wina e. zazwyczaj są niezbyt owocowe; na miano to zasługują najczęściej pełne wdzięku wina białe, chociaż do dobrze zrównoważonych win czerwonych określenie to również może pasować; w odniesieniu do aromatu oznacza harmonijną kombinację delikatnych, nieco powściągliwych niuansów aromatycznych związanych z zapachem eterycznym oraz drewna, przyjemnie zrównoważonych bogactwem i złożonością wina

élevage

breeding | elevage

(fr.) procesowi é. poddaje się wina, które nie podlegają wczesnemu butelkowaniu, sprzedaży i konsumpcji w ciągu roku (młode wina); są to wina w zamierzeniu bardziej ambitne; zespół wszystkich procedur winiarskich między zakończeniem fermentacji alkoholowej i jabłkowo-mlekowej a zabutelkowaniem wina; należą do nich m.in. klarowanie, filtrowanie, stabilizacja, a przede wszystkim proces dojrzewania i starzenia wina w dębowych beczkach o różnym stopniu wypalenia; w celu uzyskania odpowiedniego wina może ono być starzone w nowych i starych beczkach; okres é. jest szczególnie ważny dla kondycji przyszłego wina: może wynosić od kilku tygodni do 2–3 lat lub więcej (w przypadku win do długiego przechowywania); procedury é. niekiedy mogą odbywać się w obecności powietrza lub z zastosowaniem drożdży; wiele wad wina bierze się często właśnie z nieumiejętnego é., np.: nadmierna kwasowość, utlenienie wina (utlenione) czy dominanta drewna; oryginalne procedury é. mają madery; élevage utleniający; élevage na osadzie; vin de garde; dojrzewanie w beczce; drewniane; chai

élevage na osadzie

oxidative | élevage sur lies

procedura élevage przebiegająca bez odseparowania wina od osadu; jednymi z nielicznych przykładów takiego élevage mogą być szampan i muscadet znad Loary: zyskują one dużą krągłość, bogactwo i ekspresję aromatyczną; sur lie; aromat

élevage utleniający

élevage oxidative | élevage oxydatif

procedura élevage realizowana w kontakcie z powietrzem; é.u. wykorzystuje się między innymi przy wytwarzaniu porto, sherry, vin jaune, niektórych win typu VDN, szczególnie w Roussillon; wnosi do wina ogromne bogactwo aromatów, odbywa się głównie w kadziach lub bardzo dużych butelkach typu demi-john; flor

élevage w środowisku redukcyjnym

élevage en milieu réducteur

procedura élevage przebiegająca bez lub z ograniczonym dostępem powietrza; wykorzystywana przy wytwarzaniu czerwonych VDN typu grenat wcześnie butelkowanych, aby zachować charakter młodości; owocowości wina redukcja; porto dojrzewane w butelkach

en vrac

bulk

(fr.) sprzedaż wina luzem

energiczne

vigorous | vigoureux

określenie wina mocnego, żywego, pełnego ciała, z wigorem, o stanowczym smaku

enofil

enophile | oenophile | wine-lover

amator wina, miłośnik win, koneser, fan wina