(fr.) słynne żółte wino jest najbardziej oryginalnym wytworem Jury; nazwa pochodzi właśnie od jego sukni; produkuje się je wyłącznie ze szczepu savagnin podobnego do palomino z Jerez, prawdopodobnie odmiany węgierskiego furmintu lub alzackiego traminera; jest to wino rzadkie i drogie; grona zbiera się po przymrozkach, a moszcz winny po wstępnej fermentacji (wiosną) przelewa się do beczek, gdzie leżakuje minimum 6 lat bez uzupełniania; charakterystyczny, wytrawny, orzechowy smak i bursztynowy kolor wina powstaje w wyniku długiego dojrzewania w beczce pod warstwą komórek drożdżowych (flor), analogicznie jak sherry fino; zawiera 12–15% alkoholu; sprzedawane jest w charakterystycznych butelkach zwanych clavelins, o pojemności 620 ml (pozostałość z 1 l wina, które leżakowało w 228-litrowej beczce przez 6 lat i 3 miesiące); butelka ta, o charakterystycznym kształcie, jest zarezerwowana wyłącznie dla dwóch apelacji: AC Arbois i AC Château-Chalon; jest to wino niezwykle długowieczne; bywa że przechowuje się je przez kilka pokoleń, niektóre piwnice pysznią się posiadaniem butelek z 1811 r. (!); w 1947 r. Grand, historiograf miasta Arbois, podał swym znamienitym gościom, wśród których był m.in. pisarz, laureat Nagrody Nobla, François Mauriac i wnuk Ludwika Pasteura, Louis Pasteur Vallery-Radot, v.j. z 1774 r. (!): jego prapradziad przycinał winorośl za panowania Ludwika XV, zbierał owoce za Ludwika XVI, a jego pradziad rozlewał wino do butelek w czasach Pierwszej Republiki Francuskiej (!); v.j. wymaga otwarcia kilka godzin przed spożyciem; serwuje sie je w temperaturze 15–16°C, poleca się je do krowich serów z rodziny gruyère, comté (z regionu Franche Comté) i beaufort (z regionu Sabaudii) lub dań słodko-kwaśnych