FESTUS Wine & Spirits since 1996 - sklep z winem

FESTUS - sklep z winami - importer win oraz alkoholi mocnych

aromaty empireumatyczne

od łac. „pyros” oznaczającego ogień (stąd wywodzi się także słowo pirotechnika); ważne, czasami trudne do określenia różne zapachy obejmujące wszystkie niuanse aromatyczne wynikające z opiekania, prażenia, pieczenia, palenia, suszenia lub smażenia substancji organicznych, są to także szczególne zapachy i smaki powstałe podczas rozkładu substancji zwierzęcych lub roślinnych destylowanych w wysokich temperaturach lub spalanych w zamkniętych pojemnikach, związanych z wydzielaniem się składników lotnych (kalcynacja); należą do nich: smoła, kreozot, skóra, sadza, popiół, węgiel drzewny, kauczuk, dym, atrament, kadzidło, grzanka (zapach pieczonego chleba), kasztan jadalny pieczony, masło, tytoń, fajka, cygaro, palone drewno, karmel, toffi, crème brûlée, krem krówkowy, wata cukrowa, kakao, czekolada, kawa, kawa palona, mokka, herbata, siano, grillowane migdały, konfitura; cechują większość win powstałych z bardzo dojrzałych winogron z gorącego klimatu, win typu rancio i tych, dla których w procesie élevage zastosowano mocno wypaloną beczkę (ekstrakcja drewna i zmiany wywołane utleniającymi reakcjami chemicznymi); → aromatów rodziny, zapach, przypalonespalenizna, siano, wypalanie beczekdąbaromaty spożywcze


POKAŻ: