aromat owocowy (owoce suche lub świeże), empireumatyczny ( migdały prażone), ewentualnie aromat spożywczy (ciasto migdałowe); podobnie jak orzechy laskowe jest cechą charakterystyczną starych, wysokiej jakości burgundzkich chardonnay (mersault, pouligny montrachet); aromat i smak m. pięknie łączy się z aromatem świeżego masła, lipy, pieczonego chleba i miodu; te same aromaty występują w dobrym, długo dojrzewającym szampanie oraz burgundzkich crémant blanc de blanc, ekstraktywnym, pełnym ciała i aromatu marsanne z północnej części Doliny Rodanu (niestety szybko się starzeje), tavel oraz winach z Jury i Sabaudii; aromat prażonych m. mają białe wina likierowe i moelleux, w tym côteau du Layon, a nawet w muscadetach znad Loary; przyjemny, lekko gorzkawy, orzechowy aromat znajduje się w białych winach włoskich, szczególnie z Piemontu, Lombardii i Emilii Romanii; zapach prażonych m. charakteryzuje fino z Jerez, zapach m. i orzechów laskowych mają kalifornijskie chardonnay, szczególnie te z Napa Valley, Sonomy i hrabstwa Monterey; w winach czerwonych aromat suszonych owoców może wskazywać na postępujące utlenianie wina, chyba że są to wina, których oksydacja jest ich cechą naturalną, np. banyuls z Roussillon czy rodański rasteau (odmiana grenache noir); rzadziej, w białych, bogatych winach spotyka się upajający zapach m. kwiatu; zbyt silny zapach gorzkich m. może być spowodowany niewłaściwym klarowaniem, szczególnie nie wszędzie dozwolonym tzw. „blue fining”, z wykorzystaniem żelazocyjanku potasu; po raz pierwszy tę metodę klarowania zastosowano w Niemczech jeszcze w latach 20. XX w.; niewłaściwie odfiltrowany osad mógł w postaci kryształków osadzać się w butelkach w postaci niebieskiego osadu zwanego błękitem pruskim (stąd „blue fining”); osad ten mógł rozkładać się na toksyczny cyjanowodór, gaz o charakterystycznym zapachu gorzkich m.; co prawda nie stwierdzono nigdy przekroczenia dozwolonego stężenia tej substancji, tym niemniej w niektórych krajach jego używanie jest zabronione; aromat m. jest interesujący tylko wtedy, gdy stanowi niewielką część złożonego aromatu, jeśli zaczyna dominować, może wydawać się nudny; wadą jest woń gorzkich m. świadcząca o niedoskonałości procesu produkcji wina; aromatów rodziny