konfitura

lub dżem; dwuznaczne określenie cech win z gorących regionów winiarskich; aromat owocowy lub aromat empireumatyczny obecny w wielu winach powstałych z bardzo dojrzałych winogron; również określenie wina z gorącego klimatu lub gorącego rocznika, kiedy z przejrzałych winogron uzyskuje się wino dosyć gęste, o smaku pozbawionym wyrazistości, niezbyt finezyjne; jeśli ta cecha jest nadmierna, trunek staje się dżemiasty, pospolity; pozytywnie określa się tak także bardzo ekstraktywne wina o niezwykłej koncentracji owocu i smaku, o teksturze przypominającej dżem; szczególnie często charakter taki ma wiele kalifornijskich zinfandeli; przez niektórych uważane za mało eleganckie, ale powszechnie lubiane czerwone wino o wyjątkowo mocno skoncentrowanym zapachu i smaku owocowym, szczególnie dojrzałych czarnych owoców, minimalnie skarmelizowanych na skutek powolnego dojrzewania w beczce; oczywiście cechę tę mogą mieć wina z obszarów chłodniejszych, ale w wyjątkowo gorących latach; za niezwykle skoncentrowane uważa sie też wielkie wina bordoskie z najlepszych roczników (1961, 1985, 1989, 1990, 1995, 2000); ekstrakt