FESTUS Wine & Spirits since 1996 - sklep z winem

FESTUS - sklep z winami - importer win oraz alkoholi mocnych

koncentracja

praktyka enologiczna wykorzystywana w celu eliminacji wody zawartej w moszczu; istnieje wiele metod pozwalających na koncentrację cukrów i osiągnięcie odpowiedniego stężenia alkoholu, jest wśród nich ograniczanie wielkości plonów, odparowywanie moszczu, passerillage (wł; appassimento), zamrażanie (krioekstrakcja) i osmoza odwócona; k. odnosi się także do obfitych i intensywnych kolorów, aromatów i smaków; mała zawartość ekstraktu odczuwana jest głównie jako niedostatek bogactwa, pełni i smaku; wino pozbawione wystarczająco skoncentrowanego smaku jest puste, słabe, wodniste, cienkie, a odczuwana zawartość alkoholu jest większa niż rzeczywista; stopniując k., używa się określeń: lekko, umiarkowanie, przyzwoicie skoncentrowane, gęste, mocne, esencjonalne; gęstość wina; passito; skoncentrowane

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

POKAŻ: