gentil

(fr.) mniej znany assemblage alzacki; nieco starszy, historyczny odpowiednik wyrażenia „noble” – szlachetny; określenie używane na etykietach win alzackich wskazujące na to, że wino jest mieszanką różnych odmian szlachetnych; w odróżnieniu od edelzwickera musiał być zestawiony przynajmniej z dwóch odmian szlachetnych, tylko spośród rieslinga, pinot gris, gewürztraminera i muszkata; winiarze, wytwarzając takie wina, chcą wyrazić bardziej cechy terroir niż odmiany winorośli, takiego zdania jest m.in. znakomity winiarz alzacki Jean-Michel Deiss; obecnie g. jest zarezerwowany dla win pochdzących z AOC Alsace, mieszczących się w najwyższych normach jakości, a mieszanka musi składać się z minimum 50% rieslinga, muszkata i/lub gewürztraminera, reszta może zawierać sylvanera, chasselas i/lub pinot blanc; przed zmieszaniem wszystkie odmiany muszą być winifikowane oddzielnie i oficjalnie zakwalifikowane jako AOC Alsace; na rynku mogą znaleźć się dopiero po uzyskaniu odpowiedniego certyfikatu jakości; zwicker