symb. CO2; niepalny gaz bez zapachu i koloru; jeden z dwóch, oprócz alkoholu, produktów fermentacji; w procesie fermentacji CO2 chroni moszcz przed utlenianiem; stosowany przez winiarzy w różnych fazach procesu winifikacyjnego, niekiedy w połączeniu z azotem; w prawidłowych warunkch większość CO2 ucieka do atmosfery, część rozpuszcza się w winie, tworząc z wodą słaby kwas węglowy (H2CO3) czasami określany jako kwas lotny; CO2 jest bardzo aktywnym składnikiem przy tworzeniu win sur lie oraz istotnym składnikiem win musujących; jest jedną z dotykowych cech wina, powodując, że wino jest lekko szczypiące na języku, dające wrażenie szorstkości, maskując inne wrażenia; jest akceptowalny w wielu winach białych pod nazwą perlant lub pétillant; w winach czerwonych nie znajduje uznania; musujące; sprizig; crémant; metoda szampańska; metoda transferowa; metoda wiejska; maceracja węglowa; élevage