pełne wdzięku
elegant | pimpant | graceful | gracieuxtermin nieco abstrakcyjny, oznaczający wino dysktretnie przyjemne, eleganckie, stylowe, wytworne, harmonijne, delikatne, subtelne
termin nieco abstrakcyjny, oznaczający wino dysktretnie przyjemne, eleganckie, stylowe, wytworne, harmonijne, delikatne, subtelne
syn. dojrzałości; oznacza apogeum smakowe i aromatyczne wina, jest wstępem do spadku jego jakości
syn. aromatu kwiatowego, równoznaczny z określeniem pachnące; wina o wyjątkowo intensywnym bukiecie; określenie zapachu wina o delikatnym, przyjemnym,eleganckim, atrakcyjnym, słodkim zapachu, zwykle białego, ale zdarza się też, że czerwonego; określenie to winno być stosowane wyłącznie do aromatów pochodzących z samych winogron, czyli aromatów pierwotnych; sugeruje, że wino zawiera nieco cukru resztkowego; dobre, wytrawne condrieu i słodkie, białe wina mogą mieć atrakcyjny, delikatny zapach perfum; bukiet wina; aromat; aromatyczne
(fr.) perliste
określenie mało precyzyjne, często zamiennie stosowane z pétillant czy frizzante (chociaż te mają wyższe ciśnienie w butelce); wino zawierające 1–2 g naturalnego dwutlenku węgla (CO2), pochodzącego z fermentacji alkoholowej lub fermentacji jabłkowo-mlekowej; wina takie nie są tworzone metodą drugiej fermentacji w butelce (metoda szampańska); w większości taki charakter mają wina dojrzewane na drożdżowym osadzie (sur lies), np. muscadet, szwajcarskie fendant z odmiany chasselas (odświeżające, potoczyste, wspaniałe do fondu i raclette) czy francuskie blanc perlé z Gaillac; zwykle ciśnienie w butelce z takim winem nie przekracza 1 bar; p. może być wynikiem złej fermentacji lub być z rozmysłem zaplanowana, by dodać winu świeżości; niekiedy p. może być przypadkowa, wynikająca z różnicy ciśnień; na poziomie morza wino może być spokojne, a na wysokości 2–3 tys. m n.p.m. rozpuszczony w winie CO2 może wykazywać oznaki minimalnego pienienia, co może być dla degustującego niespodzianką; nawet całkowicie spokojne niemieckie, wysokiej klasy rieslingi butelkowane są z nieznaczną ilością CO2; musujące; spritzy; koraliki
w każdym pojedynczym owocu winorośli znajdują się maks. 4 pestki; ich rozmiar zależy od odmiany winorośli; w winifikacji nie mają żadnego praktycznego znaczenia, winiarze muszą jednak uważać, by nie dopuścić do ich zgniecenia, co spowodowałoby uwolnienie gorzkich tanin (pestkowe); produkuje się z nich dietetyczną oliwę
dyskretny zapach przypominający pestki owoców, pojawiający się wraz z rozwojem bukietu, w niektórych winach białych oraz o zaawansowanym wieku; nigdy nie powinien być dominujący
(fr.) lub perlant, perlé, półmusujące; charakter wina nieznacznie musującego; mało precyzyjne określenie lekko musującego wina, występujące również na etykietach; wskazuje na wyraźną, czasami zamierzoną, aczkolwiek zróżnicowaną obecność dwutlenku węgla (CO2) widoczną w kieliszku lub wyczuwalną na podniebieniu (ciśnienie w butelce może wynosić 1–2,5 bar); samoistne musowanie w przypadku win takich jak muscadet, vinho verde i wielu win szwajcarskich jest wręcz obowiązkowe; niewielka ilość CO2 w lekkich, aromatycznych winach białych dodaje im świeżości i bywa tolerowana; w ciężkich winach czerwonych jest nie do przyjęcia, ponieważ m.in. może budzić obawy, że trunek z niewiadomych przyczyn jest w fazie fermentacji wtórnej lub malolaktycznej; te lekko musujące wina mogą być wytwarzane metodą drugiej fermentacji w butelce lub np. w zamkniętej kadzi (metoda Charmata); w terminologii degustacyjnej określenie wina z pęcherzykami powietrza; perliste; frizzante; spritzy; sprizig; créman; szampany; cava