(fr.) określenie pojawiające się na etykietach niektórych białych, wytrawnych win francuskich, szczególnie na winach muscadet z okolic Nantes nad Loarą; oznaczenie win, które dojrzewały przez jakiś czas na drożdżowym osadzie, czyli martwych komórkach drożdży, zanim poddano je obciągowi lub innej formie klarowania; dojrzewanie na osadzie przydaje winom pewnej złożoności, czyni je nieco kremowymi; charakterystyczny smak i zapach drożdży (biszkoptowy, orzechowy) pojawia się też w wysokiej klasy, wytrawnych szampanach; niestety dojrzewanie na drożdżach powoduje ryzyko infekcji bakteryjnej, producenci podejmują je jednak, ponieważ proces ten podnosi jakość wina produkowanego z neutralnych odmian winorośli; jeśli przebiega on bez komplikacji, wino uzyskuje kremowo-drożdżową pełność, nadającą mu dodatkowej głębi, a wyższa zawartość dwutlenku węgla zwiększa jego żywość i świeżość; wina czerwone zbyt długo pozostające na osadzie stają się płaskie; dlatego poddaje się je nawet wielokrotnemu obciągowi