szczytowy punkt rozwoju wina starzejącego się w butelce, zawsze bardzo trudny do określenia; dobrą przenośnię stanowi odniesienie do punktu na orbicie eliptycznej ciała okrążającego Ziemię, znajdującego się najdalej od niej; krzywą ewolucji jakościowej wina w butelce, o dużym potencjale starzenia określają trzy fazy: wschodząca (wzrostowa) objawiająca się dojrzewaniem i doskonaleniem wina, faza a. stanowiącą górny pułap odpowiadający najlepszemu okresowi życia wina oraz faza recesji, ujawniająca spadek jakości wina; moment szczytowy dla wina, jego a., to ten, w którym osiąga ono optymalną jakość, w którym perfekcyjnie łączy taniny pochodzące z wina i beczki, owoc i bogactwo bukietu; a. to okres życia wina, kiedy zachowuje ono jeszcze młody smak i aromat przy ciemniejącej (wina białe) lub jaśniejącej (wina czerwone) barwie, przy złożonym bukiecie i smaku dojrzałego wina; niektóre wina osiągają swoje a. po 2 latach, inne po 20; a. dla każdego może być inne, w zależności od preferencji, jedni lubią wina dojrzałe, inni młodsze, żywsze; idealny, ale subiektywny czas konsumpcji wina; → szczytowy moment, dojrzałe, fondu