(fr.) lub perlant, perlé, półmusujące; charakter wina nieznacznie musującego; mało precyzyjne określenie lekko musującego wina, występujące również na etykietach; wskazuje na wyraźną, czasami zamierzoną, aczkolwiek zróżnicowaną obecność dwutlenku węgla (CO2) widoczną w kieliszku lub wyczuwalną na podniebieniu (ciśnienie w butelce może wynosić 1–2,5 bar); samoistne musowanie w przypadku win takich jak muscadet, vinho verde i wielu win szwajcarskich jest wręcz obowiązkowe; niewielka ilość CO2 w lekkich, aromatycznych winach białych dodaje im świeżości i bywa tolerowana; w ciężkich winach czerwonych jest nie do przyjęcia, ponieważ m.in. może budzić obawy, że trunek z niewiadomych przyczyn jest w fazie fermentacji wtórnej lub malolaktycznej; te lekko musujące wina mogą być wytwarzane metodą drugiej fermentacji w butelce lub np. w zamkniętej kadzi (metoda Charmata); w terminologii degustacyjnej określenie wina z pęcherzykami powietrza; perliste; frizzante; spritzy; sprizig; créman; szampany; cava