(hiszp.) od łac. „pagus” oznaczającego specyficzny obszar ziemi lub majątku, szczególnie winnicy lub gaju oliwnego, który wyraźnie odróżnia go od okolicznych; określenie występujące na etykietach win hiszpańskich oznaczające pojedynczą winnicę lub grupę podobnych winnic (np. pago de Los Capellanes); również stosunkowo nowy element klsyfikacyjny winnic o specjalnym statusie; wyniesienie niektórych winnic do statusu odrębnej apelacji budzi kontrowersje z uwagi na to, że w przyszłości może to doprowadzić do deprecjacji statusu ogólnych DO; odpowiednik burgundzkich clos lub bordoskich château, a nawet grand cru; wino pochodzące z p. określa się jako vino de pago, jeżeli natomiast znajduje się ono w całości na obszarze DO, nazywa się je vino de pago calificado; dwie pierwsze winnice, które otrzymały ten tytuł, to Finca Elez Manuel Manzaneque (Castilla-La Mancha) i Dominio de Valdepusa-Marqués de Griñón (Toledo, Castilla-La Mancha); w Hiszpanii przynajmniej do 2009 r. istniało tylko 9 Denominaciones de Origen de Pago