(hiszp.) dosł. „pachnące”; bazowy, wytrawny, najciemniejszy styl sherry (obok fino), w kolorze od bursztynowego po głęboki mahoń; o. są mocniejsze od fino, bardziej krzepkie, ostre, pozbawione ich delikatności, pełne ciała; powstają, kiedy warstwa flor jest bardzo cienka, anemiczna lub nie utworzy się wcale, gdy wino się zestarzeje i częściowo ulegnie utlenieniu, ściemnieje; o. jest bogate, korpulentne, bursztynowe, o ciepłych, potężnych, złożonych, zaokrąglonych aromatach, wśród których przeważają orzechy włoskie, balsamiczne nuty szlachetnego drewna, tytoniu i jesiennych liści, prażenia, warzyw; wyczuwalne też są nuty korzenne, trufli i skóry; o. stanowi znakomity aperitif, smakuje szczególnie do wędzonej szynki; najlepsze leżakują bardzo długo w systemie solera, mają intensywny, charakterystyczny smak rancio, nieco bardziej przypalony niż amontillado i elegancki, wytrawny finisz; o. zwykle zawiera 17–22% alkoholu; stopniowa utrata wody na skutek transpiracji przez pory dębowych bota i parowania spowodowanego suchym powietrzem w bodedze ułatwia proces koncentracji, umożliwiając uzyskanie gładkiej struktury i złożoności; stare o. mogą osiągnąć stężenie alkoholu wynoszące powyżej 24%; jedno z nielicznych win odpowiednich do dań z jaj i szparagów, a także czerwonych mięs, dziczyzny, gulaszu, potrawek i leśnych grzybów; najlepsze są stare o., do legendarnych należy Matusalém firmy Gonzalez Byass; nazwy o. używa się często dla określenia wszystkich ciemnych, bogatych, od półsłodkich do słodkich stylów sherry; sherry z natury są całkowicie wytrawne; słodki styl o. tworzy się przez dodanie do niego słodkiego wina pedro ximenez; o. serwuje się w temperaturze 12–16°C, w zależności od wieku wina (średnio 5–15 lat); najlepsze są perfekcyjne nawet po 100 latach i więcej; w tym stylu tworzy się także wina w Montilla, o mahoniowej sukni, pełne ciała, miękkie i bardzo aromatyczne, które mogą być także wytrawne lub z odrobiną słodkości; almacenista; amoroso; cream sherry; manzanilla; manzanilla pasada; palo cortado; pale cream; vino de color; raya; fino amontillado; słodkość sherry