Amontillado (hiszp.) styl sherry, wino jeszcze przypominające fino, ale pełniejsze, ciemniejsze, o wyższym stężeniu alkoholu i bardziej miękkie na podniebieniu niż fino amontilado; stare fino, w którym flor słabo się rozwijał, tracąc stopniowo ochronę przed utlenianiem; wino, w którym na skutek oksydacji rozwinął się bursztynowy kolor oraz bogaty, ale łagodny orzechowy aromat i smak; zawiera 16–18% alkoholu, co nie pozwala na zbyt szybkie utlenianie; a. spędza w beczkach w systemie solera dłużej niż fino, zwykle 10–15 lat; najlepsze nawet 50–60 lat; tylko całkowicie wytrawne a. ma prawo do tej nazwy; prawdziwe, oryginalne a. powstaje, gdy pozwoli się starzeć fino bez odświeżania; niestety, nazwy tej używa się także dla określenia kupażowanych, średnio słodkich, popularnych gatunków sherry obecnych na rynku, stosunkowo tanich, gdzie drożdże likwiduje się poprzez dodanie do wina spirytusu winnego; zawierają one zazwyczaj niewielką ilość oryginalnego a. oraz znaczną różnych sherry, głównie fino, manzanilla i oloroso; ma ono niewiele wspólnego z prawdziwym a.; styl ten wywodzi się nie z Jerez, lecz z Montilla, gdzie po raz pierwszy wyprodukowała je bodega Conde de la Cortina w XVIII w., dziś kontrolowana przez Alvear; win tych nie wytwarzano wówczas w systemie solera, metodę tę zastosowano dopiero w Jerez; a. z Montilla są pełne na podniebieniu, mają bursztynowy kolor i ostry, orzechowy nos; do najbardziej znanych należą amontillado 51-1 (Domecq) i Amontillado del Duque (Gonzáles-Byass); to jedno z najbardziej poszukiwanych stylów sherry jest winem uniwersalnym, znakomite do zup, szczególnie lekkich, mięsnych, do rosołu i bulionów; pija się je także do owoców morza, dziczyzny, pasztetów; dobra kwasowość a. pozwala na podanie go do słodszych, aromatycznych potraw, takich jak indyjskie tandoori, chili i innych dań wschodnich; znakomite jest też do szynek o silnym smaku, orzechów, oliwek i serów; podaje sie je chłodne, ale niezbyt zimne; → almacenista, amoroso, cream sherry, manzanilla, manzanilla pasada, palo cortado, pale cream, vino de color, raya, stare złoto