FESTUS Wine & Spirits since 1996 - sklep z winem

FESTUS - sklep z winami - importer win oraz alkoholi mocnych

saignée, saigner

(fr.) dosł. „krwawić”, „upuszczać krew”; ściągnięcie części soku ze zbiornika w początkowej fazie cuvaison, aby umożliwić większą koncentrację wina i dodatkowo otrzymać lekkie, owocowe, łatwe w piciu wino (clairet); technika winifikacji wykorzystywana przy wyrobie win różowych; rosé saignée jest różowym winem produkowanym z czerwonych winogron (nie czarnych); po krótkotrwałej maceracji moszczu uzyskanego najczęściej przez foulage lub delikatne tłoczenie winogron (wyciskanie); wino ma wtedy bardziej intensywny kolor, ale nie zwiększa się ilość tanin; tak powstałe różowe wina są bardziej krzepkie niż te uzyskiwane z szybko wyciskanego z czerwonych winogron soku; skórki pozostałe po tak szybkiej maceracji dodaje się do zbiorników z winem czerwonym, zwiększając głębię jego koloru i jakość; tą techniką otrzymuje się m.in. bordoskie clairet; różowe wino; vin gris


POKAŻ: