sangria

(hiszp.) odświeżający napój (long drink) o czerwonokrwistym kolorze produkowanym z wina, soku owocowego, wody sodowej, owoców, czasami likieru i brandy, dawniej serwowany wyłącznie w dzbankach; produkuje się również s. blanco, czyli białą, wytwarzaną na bazie wina białego

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

sapa

vin cuit

(wł.) lub saba, vino cotto (vincotto), mosto cotto, słodki moszcz winny tradycyjnie sporządzany poprzez długie, wolne gotowanie w otwartych, miedzianych kociołkach; wytwarza się ją z czerwonych winogron (np. montepulciano, sangiovese) oraz białych (m.in. verdicchio, malvasia, trebbiano); ten słodki, nieco kwaskowy syrop, o lekko karmelowym smaku umieszcza się następnie w dębowych beczułkach na minimum 10–12 miesięcy: w tym czasie wykrystalizowany cukier powstały w procesie gotowania osadza się na dnie, pozwalając na łatwiejsze zlanie syropu; z początkowych 100 l moszczu powstaje zaledwie 16–18 l najwyższej jakości s.; od antycznych czasów syrop ten, oprócz miodu, zastępował cukier; używano słodkiego moszczu o różnej konsystencji, stąd różne nazwy: s., caroenum lub defrutum; według Horacego niektóre odmiany winorośli lepiej nadawały się do gotowania niż inne; Rzymianie nie znali destylacji, wzmacniali swe wina, dodając s. do moszczu przed fermentacją, często dosładzając wino po fermentacji; z gotowanego moszczu i sera przygotowywano sos serowy używany do sałaty, sporządzano sos do gotowanej rzepy, s. stanowił dodatek do zupy jęczmiennej, potraw z drobiu, takich jak kaczka gotowana z suszonymi śliwkami i kurczak gotowany z porami i ziołami; był również używany jako słodzik do całej gamy zarówno greckich, jak i rzymskich ciastek, słodkiego chleba i deserów; vin cuit; marsala

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

saturacja

saturation

najtańsza metoda produkcji win musujących polegająca na bezpośrednim nasyceniu spokojnego wina dwutlenkiem węgla; gazowane wina

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

satynowanie korków

waxing cork | satinage des bouchons | paraffinage des bouchons

nakładanie cienkiej warstwy wosku lub elastomeru na korki w celu ułatwienia butelkowania oraz uszczelnienie małych otworów w korku

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

satynowe

satiné | soft | satiny | glossed

syn. wina aksamitnego, jedwabistego; wino wykwintne, gładkie, o teksturze przypominającej satynę; François Rabelais, XVI-wieczny pisarz francuski, miał mówić o winie z Vouvray, że jest gładkie jak tafta

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

sauvignonasse

syn. tocai bianco, tocai italian, trebbianello, cinquien, sauvignon vert; chilijski klon odmiany sauvignon blanc o nieco innej charakterystyce niż szczep francuski; wino z s. produkuje się z większą ilością dębu, który często zabija całą jego owocowość; najlepsze wina pochodzą z Doliny Casablanca; powoli odmianę tę wymienia się na oryginalną

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

sauvignonner

(fr.) przymiotnik od „sauvignon” (blanc); wino przywołujące aromat sauvignon blanc; odmiana ta jest tak silnie aromatyczna, że wystarczy 10% s. w procesie assemblage czy kupażu, by była natychmiast wyczuwalna

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

savoir-boire

(fr.) sztuka podawania wina, trafnego zharmonizowania go z odpowiednimi posiłkami oraz spożywania z umiarem; francuski pisarz Anthelme Brillat-Savarin mawiał, że miejsce przy stole jest jedynym, w którym człowiek nigdy nie zazna nudy przez pierwszą godzinę

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

scale

(hiszp.) każdy etap rozwoju sherry reprezentowany przez criaderasolera, zatem 5 criaderas i solera tworzy razem 6 s.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

schilfwein

(niem.) od sł. „Schilf” – trzcina; austriacki odpowiednik vin de paille; wino z okolic Neusiedlersee, podobne do strohwein, ale podsuszane na trzcinie, a nie na słomie

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

schillerwein

(niem.) rotling z Wirtembergii; różowe wino niemieckie (także w Austrii i Szwajcarii) produkowane z białych i czerwonych winogron z tej samej winnicy, połączonych przed fermentacją; musi posiadać co najmniej klasę QbA; w Saksonii może być określane jako schieler; nazwa pochodzi prawdopodobnie od używanego w średniowieczu słowa „schillernden” (opalizujące), a nie od nazwiska poety Friedricha von Schillera; saignée; blush wine; Weissherbst; Badisch rotgold

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail