FESTUS Wine & Spirits since 1996 - sklep z winem

FESTUS - sklep z winami - importer win oraz alkoholi mocnych

vino cotto

(wł.) dosł. wino gotowane; rodzaj wina z Marchii i Abruzji w centralnych Włoszech; typowe, niekomercyjne wino wytwarzane najczęściej na własny użytek; najpierw w miedzianym naczyniu zwanym potocznie calle (współczesnie już w stali nierdzewnej) gotuje się moszcz pochodzący z różnych miejscowych odmian winogron, redukując go mniej więcej do połowy; często dodaje się do niego soku z pigwy w celu poprawienia smaku i aromatu; po fermentacji (przynajmniej 5–6 miesięcy) wino jest starzone w dębowych beczkach przez wiele lat; płyn utracony w wyniku parowania co roku uzupełnia się młodym winem; to wino o kolorze oka kuropatwy (Włosi określają je jako occhio di gallo) przypomina nieco maderę, jest lekko słodkie, o posmaku orzechów laskowych i zawiera około 14% alkoholu; vin cuit


POKAŻ: