(fr.) od „paille” – słoma; likierowe, naturalne, kosztowne i rzadkie słodkie wino będące, obok vin jaune, specjalnością francuskiej Jury (produkuje się je w AOC Côtes du Jura, Arbois et l’Étoile); w niewielkich ilościach wytwarza się je także w Hermitage i Condrieu (z odmian marsanne i roussanne); nie należy go mylić z VDN; dojrzałe kiście winogron, głównie odmiany poulsard, savagnin i/lub chardonnay, przed wyciśnięciem są suszone na słomianych matach lub sicie przez ok. 3 miesiące (stąd nazwa); odparowanie wody powoduje dużą koncentrację cukrów; ze 100 kg wysuszonych winogron otrzymuje się tylko 18 l moszczu, który poddaje się bardzo długiej fermentacji; w Hermitage fermentacja trwa około 18 miesięcy, w Jurze nawet do 3 lat; w efekcie po 3–4 latach starzenia w beczce otrzymuje się wspaniały, likierowy nektar o delikatnym zapachu; wino to uzyskuje moc ok. 14–17% alkoholu i podobnie jak sauternes jest znakomite do gęsich wątróbek; to słomiane wino także dzielnie stawia czoło czasowi; wina tego typu należą do najstarszych w Europie, wytwarzano je już 2500 lat temu; w regionie Limousin, w departamencie Corrèze w gminie Queyssac-les-Vignes, na stoku rzeki Dordogne, 18 winiarzy produkuje podobne wina zwane vin paillé (czerwone z caberne franc i cabernet sauvignon i białe z chardonnay i sauvignon blanc); passerillage; passito; strohwein; vin santo