(wł.) vino santo lub vinsanto; bardzo słodkie, klasyczne wina z apelacji Vin Santo del Chianti, Vin Santo del Chianti Classico, Vin Santo di Montepulciano, produkowane z odmian trebbiano i malvasia, czasami z odrobiną canaiolo, podsuszanych przed winifikacją (appassimento); wytwarza się je również w innych regionach; wino fermentowane jest w małych baryłkach, zwanych carratello, z niewielkim dostępem powietrza, pozwalając trunkowi na maderyzację; dawniej umieszczano je na strychu, gdzie jego dojrzewanie przyspieszane było przez ciągłą zmianę temperatury; w rezultacie otrzymuje się wino w kolorze starego złota, bardzo słodkie albo całkiem wytrawne (rzadziej), ale mocno alkoholowe; dawniej było to wino przygotowywane tylko dla domowników i gości, obecnie, kiedy v.s. stało się winem bardziej popularnym, wiele firm zarzuciło tradycyjny sposób jego tworzenia i na rynku pojawiło się wiele nudnych, mało atrakcyjnych win tego typu; Grecy utrzymują, że jest to średniowieczna nazwa słodkich, dojrzewanych w kadziach win z podsuszanych na słońcu winogron, produkowanych na Santorini; passito; vin cuit; oko kuropatwy; vin de paille