szparagi

asparagus | asperge

aromat roślinny występujący w niektórych winach białych, z wiekiem rozwijający się przesadnie, np. w sauvignon blanc (sancerre); aromatów rodziny; warzywa; groszek zielony

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

szpunt

bonde | cork of barrel | bung | fausset

drewniany, szklany, silikonowy, gumowy, a nawet porcelanowy korek służący do zatykania beczek lub kadzi; beczki składuje się w pozycji „bung up”, czyli tak, by sz. był w najwyższym punkcie

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

sztuka kulinarna

gastronomy | gastronomie

in. gastronomia; nauka i sztuka dobrego jedzenia; każdy smakosz, degustator, znawca dobrej kuchni jest obowiązkowo enofilem, ponieważ jedzenie i wino harmonizują się lub wpływają na siebie; dobre wino i dobra kuchnia są wobec siebie komplementarne; dawniej wino stosowano także jako środek konserwujący: w ten sposób wymyślono marynaty; przez gotowanie i redukcję wina opracowywano sosy; zgodność dań i wina nie ma oczywiście żadnej podstawy naukowej; doświadczalnie jednak udowodniono, że mariaż ten jest najszczęśliwszy, gdy: wino do gotowania i wino towarzyszące posiłkowi są takie same lub podobne w charakterze, wina i posiłki pochodzą z tego samego regionu, wina i żywność mają tę samą barwę (jasny pokarm towarzyszy winom białym); na ogół niefortunne jest łączenie wina z zupami, daniami kwaśnymi, z niektórymi warzywami, daniami bardzo pikantnymi, serami pleśniowymi, bardzo słodkimi deserami

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

sztywne

raide | stiff

wino niezrównoważone w ustach, któremu brak krągłości, miękkości i łagodności; wino młode, surowe, taninowe o mocno zaakcentowanym kwaśnym smaku, świeżym, niedojrzałym aromacie, zamknięte, nieme; zasadniczo termin ten dotyczy win czerwonych

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

szypułki

stem | stalky taste | stemmy taste | rafle | gout de rafle

części rośliny utrzymujące pojedyncze owoce winorośli; wraz z łodygami wnoszą do wina taniny i chlorofil, które w nadmiarze powodują, że trunek staje się szypułkowy; aby tego uniknąć, stosuje się odpowiednie urządzenia, za pomocą których usuwa się szypułki i łodygi przed ich wyciskaniem czy maceracją

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

szypułkowe

stalky | rafle (gout de) | stemmy

zwykle wada wina spowodowana zbyt długim kontaktem moszczu z szypułkami; wino o zapachu wilgotnych szypułek i łodyg staje nazbyt taninowe i mniej łagodne; wino nieco szorstkie, zielone, roślinne, ściągające, głównie za sprawą brutalnego wytłaczania, zbyt długiej maceracji razem z szypułkami, łodygami i pestkami, niedojrzałości winogron; jeśli szypułki, łodygi i pestki nie zostaną usunięte przed tłoczeniem w prasie, wino może być gorzkawe, pełne chlorofilu; winifikacja; odszypułkowywanie; trawiaste; ziołowe; liściaste; zielne; warzywne; aromatów rodziny

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail