szczypiące

picotant | mordant | bite | pungent | sitting | piquant | pointu | pinçant | tart

nadmiar dwutlenku węgla w winie niemusującym powoduje, że lekko szczypie ono w język; nie należy zjawiska tego utożsamiać z kwaskowatością wina; ?sz. są także młode, białe wina o pozytywnej, stanowczej owocowości i kwasowości; pozytywna cecha młodych win, które łagodnieją z wiekiem; twarde; kanciaste; dotykowe cechy wina

szczytowy moment

peaking | peak | apogée | a point

syn. apogeum; subiektywny szczyt dojrzałości wina znajdujący uznanie konsumenta

szlachetne

noble

niezwykle pochwalne słowo, obecnie rzadko używane; wskazuje na wino wielkiej klasy, najwyższej jakości; wino wielkie, zrównoważone (równowaga), harmonijne, rasowe, z charakterem, o dystyngowanym bukiecie, wielkiej elegancji; słowo to powinno być używane tylko w odniesieniu do win pochodzących z najlepszych, szlachetnych odmian winorośli, takich jak: cabernet sauvignon, merlot, chardonnay, sauvignon blanc, sémillon, riesling, także syrah, nebbiolo, sangiovese czy tempranillo i wyróżniających się winnic; grubiańskie; wykwintne; odmiany szlachetne; vitis labrusca; vitis vinifera

szlachetne odmiany

cépage noble | noble grapes

odmiany winorośli najwyższej jakości; część ma wymiar uniwersalny, np. cabernet sauvignon, pinot noir, syrah, merlot, chardonnay, sauvignon blanc, riesling itp.; niektóre odmiany mogą być uważane za szlachetne w wymiarze terytorialnym, np. gamay: w Beaujolais jest to sz.o., w innych regionach uważa sie ją za dosyć pospolitą

szmata

taste of floorcloth | dirty dishcloth | bilge water taste | stagnant taste | taste of stagnated | gout de toile | gout de serpillere | lavette sale | taste canvas

wada wina; wino o nieprzyjemnym zapachu starej sz., mopa, kałuży wody; Francuzi używają także określenia „gout de toile” oznaczającego zapach wysuszonego płótna żaglowego używanego do uszczelniania szpuntu w beczce; zapach ten m.in. wiąże się z niewłaściwym starzeniem wina będącym wynikiem stresu winorośli w warunkach suszy: powoduje on zmniejszenie pobierania azotu i zwiększenie stężenia hormonu roślinnego zawierającego tzw. grupę indolową, odpowiedzialną za ten nieprzyjemny zapach; podobny efekt powoduje duże promieniowanie UV w winnicy, w której znajduje się wino; brudne

szok termiczny

heat shock | choc thermique

stan wina wystawionego na działanie wysokiej temperatury; zwykle jest to wynik transportu lub składowania w zbyt wysokich temperaturach; często wino takie określa się mianem ugotowanego, jest ono wówczas płaskie o nieświeżym aromacie i smaku; choroba butelkowa

szorstkie, szorstkość

harsh | rustic | aspérité | austere | râpeux | raide | reche | rugueux | reveche | âcre | âpre | bourru | rough | rude | rugged | coarse

delikatne określenie wina bardzo ściągającego, z zielną nutą, o przesadnej, tanicznej strukturze, wysokiej kwasowości, znacznej zawartości alkoholu i rustykalnym smaku; niekoniecznie nieprzyjemne, niekiedy pospolitegrubiańskie; wino dostarczające wrażenia ekstremalnej wytrawności na podniebieniu, niezbyt miłe pod względem smaku lub tekstury, niesprawiające przyjemności; w odniesieniu do aromatu także wino bez bukietu; na ogół sz. wiąże się z brakiem równowagi kwasowej i garbnikowej; często wino z niedostatecznym bogactwem; nieznaczna ostrość czy chropawość jest akceptowalna w winach regionalnych czy w tzw. spaghetti wines; wino sz. z wiekiem może, ale nie musi, być bardziej znośne, tolerowalne, jednak lepiej na to nie liczyć; łagodniejszymi określeniami są przymiotniki surowe czy twarde; czasami sz., nieprzyjemne chropawe jest młode wino, które zaledwie opuściło beczkę; sz. jest wadą wina, najczęściej wynikającą z niedojrzałości winogron lub złej ich ekstrakcji; nieprzyjazne; rustykalne; twarde; cierpkie; finezja aromatyczna