na ogół liche wino, któremu brak subtelności, delikatności, miękkości, twarde, ascetyczne, jeszcze bez rozwiniętego bukietu, introwertyczne; bez dominanty owocowej; zwykle wino młode i nierozwinięte, o wysokim stężeniu agresywnych tanin, alkoholu i kwasów, wino o niezrealizowanym potencjale; często s. jest młode wino z dębowej beczki, niezbyt przyjemne w piciu, ostre, mocno wytrawne, któremu brak bogactwa, szlachetności, owocu, słodkości, czasami ciała, bez większej ekspresji aromatycznej; s. jest również wino młode, kwaskowate, świeżo wyprodukowane, taninowe, jeszcze niezrównoważone, bez krągłości, które z wiekiem może być bardziej przystępne; niektóre wina, np. rodańskie, w młodości są mniej s. niż np. młode bordeaux; wino niekiedy dosyć kwaskowe, chociaż niekoniecznie proste (np. niektóre chablis); wino raczej nieprzyjazne, o s. charakterze; łagodniejsze określenie wina szorstkiego; często używa się tego terminu w stosunku do win ze szlachetnych odmian winorośli uprawianych w chłodnym klimacie; przyczyną s. może być także zbyt wczesny zbiór winogron; z wiekiem takie wino może być lepsze, nie jest to jednak reguła, stąd zbytnia surowość jest skazą wina w każdym wieku; agresywne; zamknięte; chude; cierpkie; ostre; równowaga