steinwein
(niem.) dosł. „kamienne wino”; białe wino z Frankonii w Niemczech lub z austriackiej Styrii; frankoński s. nalewany jest do charakterystycznych, owalnych butelek zwanych bocksbeutel
(niem.) dosł. „kamienne wino”; białe wino z Frankonii w Niemczech lub z austriackiej Styrii; frankoński s. nalewany jest do charakterystycznych, owalnych butelek zwanych bocksbeutel
(fr.) chroniony prawem francuski model zakrętki do butelek wprowadzony do użytku w latach 60. XX w.
dyskretny aromat odczuwany dopiero po zakręceniu kieliszkiem (drugi nos); jego identyfikacja jest bardzo trudna z uwagi na jego lekkość; intensywność zapachowa; ulotny
wino przeznaczone do masowego spożycia, bez szczególnych cech klasyfikacyjnych; mało precyzyjny termin, który może określać każde wino niebędące winem wzmacnianym i musującym, ale także wino bez klasyfikacji jakościowej (vin de table, tafelwein, vino da tavola, vino de mesa); w najbardziej wąskim znaczeniu oznacza zwyczajne wino konsumowane podczas posiłku, skromne, a nawet pospolite; w Stanach Zjednoczonych oficjalnie s.w. określa się wino zawierające 7–14% alkoholu; termin ten nie definiuje w jakikolwiek sposób jakości trunku, jednak zwykle rozumie się pod tym pojęciem niedrogie wino niskiej jakości; etykieta takiego wina może zawierać tylko nazwę producenta, a trunek może pochodzić z dowolnego regionu czy kraju; definicje s.w. są różne w różnych krajach; niekiedy, aby ominąć ścisłe regulacje apelacyjne, niektórzy producenci butelkują wino właśnie jako s.w.: wówczas na jego jakość może wskazywać cena; marketowe wino; grantoskany
(niem.) lub Strauße (oznacza bukiet kwiatów, który musiał być zawieszony nad wejściem do winiarni); niemiecki odpowiednik austriackiej gospody zwanej heuriger (heuriger) lub Buschenschank; rodzaj winiarni działającej maksymalnie 4 miesiące w roku (od winobrania do końca roku); te sezonowe bary winne nie muszą posiadać licencji oraz zwolnione są od dodatkowych podatków; ten standard sprzedaży wina zaraz po zbiorach uchwalony został już w czasach rządów Karola Wielkiego; można w nim serwować wyłącznie własne wina winiarza, lokal nie może mieć więcej niż 40 miejsc, podaje się w nich tylko proste dania (np. gorące kiełbaski, schab z kapustą, kaszankę itp.), ciasto i kawę oraz przynajmniej jeden napój bezalkoholowy
(wł.) słowo oznaczające bardzo stare wino, określenie regulowane, na butelce sycylijskiej marsala oznacza wino uzyskane bez wzbogacania cotto; bez żadnych dodatków z wyjątkiem alkoholu; wino to musi być starzone w dębie przynajmniej przez 10 lat; określenie stosowane także w odniesieniu do niektórych alkoholi; vin de liqueur; vecchio
zależy od stylu wina i od terroir, może być bardzo wątła, średnia, rozwinięta oraz elegancka, czyli o finezyjnym i delikatnym charakterze, wyczuwalna nosem i w posmaku; jej identyfikacja oraz ocena jej jakości są zadaniami często trudnymi dla początkujących degustatorów ze względu na dwoistość związaną z aromatem (nosem) i posmakiem; węch; retro nasal; owoce
syn. budowy wina; degustacyjny termin określający pewną „architekturę” wina, jego konstrukcję smakową, czyli wszystkie istotne elementy, takie jak alkohol (w tym gliceryna), kwasy, taniny, cukier, proporcje między nimi itd. oraz koncentrację aromatów; ponadto smak i aromat wina są dodatkowo uzupełnione przez liczne inne, śladowe elementy lotnych i stałych, pochodzących z samych owoców drożdży, minerałów mających swe źródło w glebie, drewnie, powietrzu itd.; na tych składnikach opiera się analiza degustacyjna wina wyrażana przede wszystkim przez wyczucie ciała, tekstury (faktury), głębi i długości; wino posiadające s., dobrze zbudowane to wino bogate i taniczne przeciwieństwo wina słabego i wodnistego; wino o dobrej s. na ogół posiada dobry potencjał starzenia w butelce, a odpowiednia zawartość jego elementów strukturalnych i ich wzajemne oddziaływanie decydują o tym, czy: wypełnia ono usta (wypełniające usta), jest cieliste, ma przyjemną fakturę; s.w. jest kręgosłupem wspierającym jegoowocowość; składowe s.w. jako fizyczne aspekty smaku są czymś namacalnym, trwałym, w odróżnieniu od zmysłowych własności smaku i jakości; solidna s.w. oznacza jego moc i długowieczność; wskazanie, że wino ma dobrą strukturę, jest niewystarczające, zawsze należy doprecyzować jej charakter, np. nieodpowiednia, silna itd.; zwykle jednak pojawia się stwierdzenie, że wino jest dobrze zbudowane lub ma dobrą strukturę, co sugeruje kompletność wszystkich jego składowych; dla s.w. wina białego istotna jest zawartość kwasu, natomiast w przypadku wina czerwonego znaczną rolę odgrywają taniny; bez dobrej struktury wino byłoby słabym, wiotkim, owocowym drinkiem; kruche; głębokie; długość
(niem.) duża drewniana beczka o pojemności około 1200 l używana nad Renem w Niemczech; jeszcze większa to doppelstück (pojemność 2400 l), mniejsza – halbstück (600 l)