spritzer

wine spritzer | vin panaché | boisson du vin | punch au vin | spritzy

(niem.) lub g’spritzter; odświeżający drink składający się po połowie z wina i wody gazowanej oraz kostek lodu; winni puryści uważają go za trunek godny wzgardy, mimo że ma wielowiekową tradycję; w niektórych cieplejszych regionach nie jest niczym niezwykłym dodanie wody sodowej nawet do czerwonego wina, aby uczynić je bardziej odświeżającym

sprizig, spritzy

pétillant | sligtly sparkling

(niem.) lekko musujące wina, nieco kłujące na podniebieniu ze względu na nieznaczną zawartość dwutlenku węgla, wywołujące delikatne mrowienie na końcu języka; odpowiednik pétillant lub frizzante; niekiedy ta cecha może być efektem fermentacji jabłkowo-mlekowej w butelce, ujawnia się przy jej odkorkowaniu; przykładem mogą być młode wina mozelskie czy portugalskie vinho verde; gazowane

spumante

sparkling wine | vin mousseux

(wł.) określenie wina w pełni musującego (o ciśnieniu w butelce minimum 3 atm; w odróżnieniu od lekko musującegofrizzante s. produkowane jest praktycznie w całych Włoszech z różnych odmian winogron klasyczną metodą szampańską lub w zamkniętych autoklawach (metoda Charmata); najbardziej znanym włoskim winem musującym jest asti spumante z Piemontu, wytwarzane z odmiany muszkat

środek

développement en bouche | milieu de bouche | mid-palate | centre

stabilizacja wina

stabilizing | stabilization | stabilisation

ogół fizycznych, chemicznych i biologicznych zabiegów winiarskich zabezpieczających wina, głównie słodsze lub o zbyt niskiej zawartości cukrów, przed wtórną fermentacją lub zepsuciem; do najczęściej stosowanych należy tzw. zimna stabilizacja wina, stosowana np. przy produkcji białych win niemieckich o stosunkowo niskiej zawartości alkoholu; schładzając stopniowo wino aż do granicy zamarzania (ok. –4°C) w ciągu tygodnia lub dłużej, przyspiesza się wytrącanie kryształków soli kwasu winowego i innych zanieczyszczeń, co zapobiega wytrącaniu się tartratów w butelce; dla ułatwienia tego procesu wykorzystuje się także osmozę odwróconą w celu zwiększenia stężenia soli w winie, co ułatwia powstawanie kryształków; w celu przywrócenia początkowej koncentracji oddzielony od wina płyn wlewa się ponownie do wina; do innych procedur stabilizacji wina należą: klarowanie, filtracja, a nawet jeszcze pasteryzacja; wino stabilizuje także jego dojrzewanie w dębowej beczce; wina najwyższej jakości rzadko potrzebują zabiegów stabilizacyjnych, szczególnie tych najbardziej inwazyjnych; dąb; obciąg; cukier resztkowy; fin; vin fin

stabilne

stable | stabile

wino bez osadu, z utrwalonymi cechami organoleptycznymi

stal nierdzewna

stainless steel | inox | acier inoxydable

powszechnie stosowana współcześnie w zbiornikach służących do przechowywania, starzenia, a szczególnie do fermentacji wina; produkt absolutnie niezbędny w nowoczesnym winiarstwie, łatwy w utrzymaniu czystości, chroniący przed utlenianiem, umożliwiający wykorzystywanie gazów obojętnych do wypełniania pustej przestrzeni zbiorników, ułatwiający kontrolę temperatury poprzez instalację systemów chłodząco-podgrzewających; s.n. ma więcej zalet niż zbiorniki betonowe czy drewniane; stop żelaza, chromu, niklu i molibdenu; dąb

stalowe

steel | steely | acier

specyficzny rodzaj kwasowości, także metaliczny odcień niektórych białych, młodych win, bardzo żywych, mocno kwaskowatych, dobrze zbudowanych, łagodniejących i szlachetniejących w miarę starzenia, które stają się bardziej sprężyste; wysoka kwasowość może pozostawiać na podniebieniu wrażenie metaliczności; często używane w stosunku do dobrej klasy win z odmiany sauvignon blanc, takich jak sancerre i pouilly-fumé, chablis, puligny-montrachet i alzackie rieslingi; określenie zbliżone do kamienne, krzemienne, metaliczne

standardowe

standard

wino zgodne ze swoim typem i domniemanym poziomem jakości