aromat empireumatyczny obecny w niektórych białych winach wytrawnych; wino o mineralnym aromacie i smaku skały, prochu strzelniczego, o zapachu podobnym do powstającego podczas uderzania krzemienia o stal, cierpkim, nieco gryzącym; ten niuans zapachowy posiada wiele win, w tym dobre, żywe chardonnay (chablis), muscadet, aligoté, sauvignon blanc (sancerre, szczególnie pouilly-fumé), riesling; w pewnym stopniu syn. wina kamiennego; ten mineralny charakter wina pochodzi od niektórych gleb, szczególnie wapiennych i krzemowych, na których rośnie winorośl; w białych winach k. smak wina może być także rezultatem stosowania zimnej fermentacji; może też być to kombinacja cech odmianowych wina i pirazyn, związków tworzących się podczas wczesnych zbiorów lub gdy winorośl bardzo szybko rośnie; mineralne nuty z czasem ewoluują w kierunku aromatów związanych z naftą, ropą (diesel), występujących w dojrzałych alzackich czy reńskich rieslingach