mineralne

określenie dość często używane, ale rzadko definiowane; zasadniczo dotyczy win białych, o dosyć wysokiej kwasowości, z zawartością soli mineralnych (także jednych i drugich), przypominających krzemień (krzemienne), łupek, gorące kamienie lub suchy piasek, terroir, grafit, kredę, diesel, naftę, żelazo itp.; m. najbardziej wyczuwalne jest w winach pochodzących z winnic położonych na północy (na naszej półkuli) i na południu (na półkuli południowej) lub na dużych wysokościach, ponieważ kwas wyostrza niuanse mineralne; nie ma nic wspólnego z kwasowością, ale w ustach częściowo można ją tak odczuwać; aromatyczny niuans minerałów wyczuwalny jest szczególnie w sauvignon blanc znad Loary, wielkich winach alzackich, szampanach, niektórych winach sycylijskich, jest także znakiem rozpoznawczym bukietu i smaku win haut-brion; pewną mineralną złożoność posiadają rieslingi rosnące na granitowym podłożu; w zależności od intensywności posmak mineralny może być zarówno przyjemny, jak i nieprzyjemny; aromatów rodziny; aromaty mineralne