skr. RS; in. reszta cukrowa lub cukier osadowy – nieodfermentowany cukier, którego zawartość w winie wyraża się w g/l, czasami procentowo; jest to całkowita zawartość cukrów pozostająca w winie po zakończonej fermentacji alkoholowej, stanowiąca o naturalnej słodyczy wina; w winie zawsze jest pewna ilość RS, ponieważ część cukrów jest nieczuła na działanie drożdży; część win z dużą zawartością RS smakuje całkiem wytrawnie ze względu na równoważącą dużą zawartość kwasów lub gorzkości tanin; RS może być efektem wysokiej wagi moszczu lub zatrzymania fermentacji wina (np. przez dodanie siarki lub alkoholu), zanim cukier całkowicie przekształci się w alkohol; zawartość RS w winach uważanych za wytrawne wynosi poniżej 4 g/l, słodkie mogą zawierać go nawet więcej niż 450 g/l (powyżej 45%), jak w przypadku esencji tokajskiej; dosage; deserowe wino; słodkość porto; stabilizacja wina