oznacza maderę, w której najmłodsze składniki mieszanki muszą dojrzewać ok. 10 lat w beczce, stąd jej inna nazwa „10-years-old reserve” lub „ reserva velha”; prawdziwy miłośnk madery doceni jej smak; w zasadzie ten rodzaj madery powinien dojrzewać w systemie canteiro, po czym przez 10 lat w kadziach; w tym wieku madera zaczyna pokazywać już kompleksową, trudną do opisania złożoność aromatów i smaków; z czasem wino zmienia odcień od zielonkawego, poprzez starą miedź do bursztynu, kasztana i mahoniu; zapach jest zmienny, o silnej koncentracji owoców i przypraw; po raz pierwszy wino ujawnia smaki i zapachy kandyzowanych owoców, suszonych ziół, orzechów, skórki cytryn i w zależności od typu wina nuty kakao i kawy; pozostawia długi i złożony posmak, co sprawia, że wytrawne i półwytrawne madery są znakomite jako aperitif, a półsłodkie i słodkie mogą być serwowane jako wyśmienity środek na trawienie, towarzyszyć serom, deserom i kawie; estufagem