special reserve madeira

oznacza maderę, w której najmłodsze składniki mieszanki muszą dojrzewać ok. 10 lat w beczce, stąd jej inna nazwa „10-years-old reserve” lub „ reserva velha”; prawdziwy miłośnk madery doceni jej smak; w zasadzie ten rodzaj madery powinien dojrzewać w systemie canteiro, po czym przez 10 lat w kadziach; w tym wieku madera zaczyna pokazywać już kompleksową, trudną do opisania złożoność aromatów i  smaków; z czasem wino zmienia odcień od zielonkawego, poprzez starą miedź do bursztynu, kasztana i mahoniu; zapach jest zmienny, o silnej koncentracji owoców i przypraw; po raz pierwszy wino ujawnia smaki i zapachy kandyzowanych owoców, suszonych ziół, orzechów, skórki cytryn i w zależności od typu wina nuty kakao i kawy; pozostawia długi i złożony posmak, co sprawia, że wytrawne i półwytrawne madery są znakomite jako aperitif, a półsłodkie i słodkie mogą być serwowane jako wyśmienity środek na trawienie, towarzyszyć serom, deserom i kawie; estufagem

śpiące

dormant | sleeping

lub uśpione; praktycznie nieużywane dziś określenie wina zamkniętego

spleśniałe

tast of decay | gout de moisi | musty | croupi | moisi | mouldy | mustiness

nieświeże wino o zapachu i smaku zgniłych, spleśniałych winogron; zapach może pochodzić także od źle umytych i niezdezynfekowanych beczek służących do starzenia wina, będących świadectwem niechlujstwa winiarza; nie należy pić takiego wina; zapach lub smak wina przypominający pleśń typową dla wilgotnych miejsc może pochodzić od winogron zarażonych grzybem, od zepsutych, niskiej jakości korków, zanieczyszczonych naczyń itp.; może także powstać na skutek przepełnionych butelek; niestety korkowy zapach wina nie polepszy się poprzez dekantację czy wcześniejsze otwarcie butelki; botrytis cinerea; stęchłe; trójchloroanizol

spluwaczka

wine tasting receptacle | spittoon | crachoir

w Chinach używana w miejscach publicznych do lat 80. XX w., obecnie ze względów higienicznych prawie niespotykana; zachowała się praktycznie tylko w degustacji win; estetycznie trudna do zaakceptowania, ale konieczna przy degustacji

spocone siodło

sweaty saddles | moites selles

zapach ten uważano za charakterystyczny, odmianowy dla szczepu shiraz uprawianego w Hunter Valley, dopóki powszechnie nie uznano go za wadę; przez pewien czas uważano, że powodują go merkaptany, obecnie już wiadomo, że jego przyczyną są drożdże rodzaju brettanomyces; chłopskie podwórko; pot

spójne

consistent | cohérent

niekiedy określa wina, w których aromat, smak, posmak doskonale do siebie pasują; równowaga

spokojne wino

vin tranquille | still wine

lub ciche; przeciwieństwo wina mniej lub bardziej musującego; bez bąbelków, czyli wino niezawierające dwutlenku węgla (CO2); wino spokojne, ale zawierające CO2, uważa się za wino ze skazą; technicznie wino o ciśnieniu nie większym niż 0,5 atm; nazwa często stosowana w odniesieniu do win bazowych wykorzystywanych do produkcji win musujących

spółdzielnia winiarska

wine cooperative | cave coopérative

przedsiębiorstwo winiarskie będące własnością grupy hodowców winorośli; w warunkach rozdrobnienia winnic często jest to jedyny sposób na wytwarzanie przyzwoitych, a często wysokiej klasy win

sprężyste

supple | souple | flexible | malléable | maniable

mniej więcej to samo co giętkie, poddające się podniebieniu; wino o delikatnej, chociaż nieco podwyższonej kwasowości, łagodnych taninach, z dostatecznym wigorem; wino lubiane, o cechach niepowodujących sprzeciwu na podniebieniu, o odpowiedniej kwasowości i pewnej miękkości; przystępne; potoczyste