wino przeznaczone do masowego spożycia, bez szczególnych cech klasyfikacyjnych; mało precyzyjny termin, który może określać każde wino niebędące winem wzmacnianym i musującym, ale także wino bez klasyfikacji jakościowej (vin de table, tafelwein, vino da tavola, vino de mesa); w najbardziej wąskim znaczeniu oznacza zwyczajne wino konsumowane podczas posiłku, skromne, a nawet pospolite; w Stanach Zjednoczonych oficjalnie s.w. określa się wino zawierające 7–14% alkoholu; termin ten nie definiuje w jakikolwiek sposób jakości trunku, jednak zwykle rozumie się pod tym pojęciem niedrogie wino niskiej jakości; etykieta takiego wina może zawierać tylko nazwę producenta, a trunek może pochodzić z dowolnego regionu czy kraju; definicje s.w. są różne w różnych krajach; niekiedy, aby ominąć ścisłe regulacje apelacyjne, niektórzy producenci butelkują wino właśnie jako s.w.: wówczas na jego jakość może wskazywać cena; marketowe wino; grantoskany