(niem.) od sł. „heurig” – tegoroczny; termin określający młode, lekkie, jeszcze nieustabilizowane wino z bieżącego roku; h. to także niewielkie, frontowe pomieszczenie domu winiarza (w Styrii: Buschenschank), w którym serwuje się h. od dnia św. Marcina (11 listopada) aż do końca roku; większe spożycie zapewnia poranny ból głowy; wina z poprzedniego roku nazywają się alter; prawdziwe h. mogą być sprzedawane tylko z własnych winnic, oddalonych nie więcej niż 10 km od miasta; tradycja sięga końca XVIII w., kiedy dekretem cesarza Józefa II zezwolono właścicielom winnic na sprzedaż młodego wina we własnych gospodach (Heurigen), często wprost z frontowego pomieszczenia domu winiarza; także nazwa tradycyjnych winiarni, najbardziej znanych z dzielnicy Wiednia Grinzing; miło jest spróbować h. na wzgórzu Kahlenberg (północno-wschodni kraniec Lasku Wiedeńskiego), skąd w 1683 r. Jan III Sobieski dowodził bitwą o Wiedeń; h. jest odpowiednikiem francuskiego nouveau; vin bourru; Straußwirtschaft