(wł.) termin oznaczający włoskie wina klasy DOC lub DOCG poddane dłuższemu starzeniu w dębie lub w butelkach, o wyższym minimalnym stężeniu alkoholu niż wina niebędące r.; często pokrywa się to z określeniem superiore; w przypadku niektórych win r. istnieje obowiązek zachowania minimalnego okresu ich dojrzewania w drewnie, aby móc je zakwalifikować do tej kategorii; dotyczy to przede wszystkim takich sławnych włoskich win, jak barolo, barbaresco, brunello di Montalcino, vino nobile di montepulciano itp.; nie wszystkie wina r. muszą dojrzewać w dębie (np. chianti classico), ale zawsze muszą być poddane dłuższemu leżakowaniu przed skierowaniem ich do sprzedaży; producenci włoscy nie są zobligowani przez przepisy apelacyjne do umieszczania na etykietach takiego określenia; bywa, że umieszczane są po to, aby łatwiej upłynnić niektóre zapasy wina, uzyskując na ogół wyższą cenę, często nieuzasadnioną jakością