przypominające zapachy różnych owoców; aromaty kwiatowe z wiekiem ewoluują w kierunku niezwykle bogatej rodziny a.o.; ich źródłem jest miąższ i skórki winogron; mogą to być aromaty owoców zarówno czerwonych, jak i białych, świeżych i suszonych, cytrusowych i egzotycznych, a także owocowy placek lub dżem, agrest, pigwa, morwa, figa, melon i głóg; a.o. wina to nie zawsze zapachy winogron czy ich szczególnych odmian; owoce stanowią dużą paletę niuansów zapachowych i smakowych, dzielą się na wiele podrodzin; do najważniejszych z nich należą owoce czerwone i czarne (wiśnia, czarna wiśnia, truskawka, czereśnia, porzeczka czerwona, porzeczka czarna, malina, poziomki, jeżyna, borówka, czarna jagoda, żurawina, granat itp.), owoce o białym miąższu (gruszka, brzoskwinia, morela, melon, jabłko, skórka jabłka, zielone jabłko, pigwa), owoce pestkowe ( śliwka, brzoskwinia, morela, renkloda, damaszka), owoce suszone (orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, migdały, figi, daktyle, śliwki suszone, rodzynki, kasztan jadalny, pistacja), owoce egzotyczne (ananas, mango, liczi, marakuja, banan), owoce cytrusowe (pomarańcza, cytryna, limonka, grejpfrut, cedrat, mandarynka); lista ta nie nie wyczerpuje całej gamy a.o.; → aromatów rodziny, owocowość, owoce cytrusowe, kandyzowane owoce, owoce tropikalne, kirsch