FESTUS Wine & Spirits since 1996 - sklep z winem

FESTUS - sklep z winami - importer win oraz alkoholi mocnych

owoce cytrusowe

termin degustacyjny opisujący smaki i aromaty przypominające owoce cytrusowe; wino o niuansach zapachowych i smakowych owoców pomarańczy, mandarynek, grejpfruta, limonek, cedratu oraz cytryn; najczęściej występujący w białych winach, zwłaszcza świeżych, wytrawnych i słodkich, wytwarzanych w chłodnych regionach świata; aromaty te występują szczególnie w rieslingu i sémillon lub ich kupażach; interesujący jest finezyjny, bliski związek akcentów cytrusowych z naftowym charakterem pięknego, dojrzałego rieslinga; aromat smażonej skórki pomarańczowej charakteryzuje wina likierowe z Sauternes, Jurançon oraz likierowe wina z odmiany chenin blanc z regionu Loary (Coteaux-du-Layon, Montlouis, Vouvray i Quarts-de-Chaume); zapach zielonej skórki cytrynowej można odnaleźć w winach z odmiany viognier w Dolinie Rodanu, w alzackich rieslingach grand cru; nuty grejpfruta występują m.in. w dojrzałych szampanach blanc de blanc czy przeznaczonych do długiego starzenia wielkich, białych winach z Pessac-Leognan, ale także w sauvignon blanc z Nowej Zelandii i winnic nad Loarą; nuta cytrusowa ewidentnie występuje w winach tokajskich; aromat świeżej skórki pomarańczowej cechuje np. czerwone wina bordoskie, wina z odmiany teroldego rotaliano z Trentino; aromat cytrusowy obejmuje więcej niż jeden aromat, pochodzący z jednego, konkretnego wocu, np. cytryny czy pomarańczy; aromaty owocowe; aromatów rodziny


POKAŻ: