cierpkie

niezbyt przyjemne, kwaskowate, niedojrzałe wino, dosyć agresywne, o właściwościach ściągających, dające wrażenie suchości i szorstkości na podniebieniu z powodu nadmiaru kwasów lub tanin, ewentualnie ich obu razem; wino mocno drażniące kubki smakowe, w którym wyczuwa się pewną twardość; im większa koncentracja tanin, tym wrażenie c. jest większe; wino o znaczącej kwasowości, mieszczące się gdzieś między pikantnym a ostrym, bardziej niż szorstkie chropawe oraz o ostrym, dosyć agresywnym zapachu; c. jest charakterystyczna dla win z chłodnych regionów winiarskich lub z nie najlepszych roczników, towarzyszy najczęściej tanim, niedojrzałym, czerwonym winom określanym jako zielone; jeżeli jest umiarkowana, dla wielu może być przyjemna, przynajmniej akceptowalna; c. wino to takie, któremu brak równowagi, gładkości, krągłości, chociaż niektóre z nich, takie jak sancerre lub chablis, mogą się doskonale rozwijać; kwasowość i pewna gorzkość pochodząca z garbników wzajemnie się wzmacniają (efekt synergiczny): aby zmniejszyć kwasowość, uczynić wino bardziej miękkim, poddaje się je fermentacji jabłkowo-mlekowej; c. najczęściej kojarzona jest z taninami i często bywa mylona z gorzkością, przy czym c. jest wrażeniem, a gorzkość smakiem wina → twardeżywesurowetanicznegorzkiedotykowe cechy wina