składowanie wina
storing wine | cellaring | encavageprzechowywanie wina w stałych i kontrolowanych warunkach temperatury i wilgotności; wina lubią chłodne, ciemne i wilgotne piwnice; typowe warunki to 12–13°C i wilgotność na poziomie ok. 50% (chroniąca korek przed wysychaniem); warunki te uzyskuje się pasywnie, jednak obecnie wilgotność i temperaturę kontroluje się za pomocą środków technicznych; ponadto wina w piwnicy nie powinny być bezpośrednio oświetlone, ani narażone na zbyt dużą różnicę temperatur oraz wibracje; przechowywanie wina w dużym stopniu wpływa na satysfakcję z jego konsumpcji: część win wraz z wiekiem zdecydowanie poprawia swoje walory smakowe i aromatyczne; w tym przypadku składowanie wina jest częścią winiarskiej gałęzi biznesu; mniej więcej od lat 60. XX w. nastała moda na kolekcjonowanie win i sprzedaż wielkich win en primeur; stąd powstała konieczność przechowywania win przynajmniej przez 20 lat we własnych piwniczkach lub wyspecjalizowanych, profesjonalnych piwnicach dla klientów, często w winnicach lub u producentów win