FESTUS Wine & Spirits since 1996 - sklep z winem

FESTUS - sklep z winami - importer win oraz alkoholi mocnych

skóra, skórzane

element złożonego aromatu wysokiej klasy win czerwonych; aromat trzeciorzędny (aromaty zwierzęce) powstający podczas długiego starzenia w butelce; głównie z odmian o wysokiej zawartości garbników, takich jak malbec (in. cot, auxerrois), mourvèdre (prowansalski bandol) i tannat (madiran, pochodzący z Urugwaju); oznaka mocnego charakteru i wysokiej jakości wina, zwykle wina te przez dłuższy czas dojrzewają w dębowej beczce; przypomina zapach skórzanej oprawy książki lub końskiego siodła; termin używany również dla określenia smaku, ciała i tekstury wina; niektórzy dzielą ten zapach na dwa typy degustacyjne: zapach świeżej skóry lub safianu oraz tzw. cuir de Russie, czyli skóry rosyjskiej, przypominającej zapach skóry starych butów, wyprawianej garbnikami będącymi pochodnymi smoły powęglowej (aromat empireumatyczny); ten ostatni to także zapach francuskich perfum, o którym pisał już Józef Ignacy Kraszewski w powieści Lalka. Sceny przedślubne; aromat świeżej skóry jest bardziej szlachetny, występuje w wielu winach bordoskich będących w fazie apogeum (z winnic Pauillac, Pessac-Leognan, Saint-Emilion); drugi typ występuje w wielkich, czerwonych burgundach, szczególnie z obszarów Nuits-Saint-Georges, Corton i Pommard; aromaty s. pojawiają się m.in. w winach rodańskich (takich jak hermitage, chateauneuf-du-pape) z Roussillon, w winach uzyskanych poprzez assemblage z Ribera del Duero (tempranillo, grenache, cabernet sauvignon, merlot i malbec), które często stanowią wspaniały mariaż s., dojrzałych, czerwonych owoców, kakao i wanilii; aromat s. nie powinien dominować kosztem nuty owocowej; ziemiste; dziczyzna


POKAŻ: