sin crianza
(hiszp.) wino niestarzone w dębie lub starzone tylko nieznacznie, zabutelkowane jako młode; zwykle oznaczone jako cosecha, vino joven (joven), vino del año lub rzadziej garantía de origen
sine
leaden | plombébiałe wino o kolorze ołowiu, którego suknia nie jest czysta, ale blada lub bladoniebieska, bez wyrazu; oznaka złej winifikacji lub choroby wynikłej np. z kontaktu z powietrzem
single quinta vintage
(ang.) vintage z pojedynczej winnicy
single vineyard
(ang.) pojedyncza winnica
single-vineyard wine
(ang.) wino z pojedynczej winnicy
skala przezroczystości
scale clarity | échelle de limpiditédla wygody degustujących można przyjąć następującą skalę przezroczystości wina: nieprzejrzyste, mętne, zamglone (zachmurzone); niewyraziste, mleczne, opalizujące (mieniące się), przejrzyste (klarowne), czyste ( przezroczyste, jasne), krystaliczne; oczywiście określeń dotyczących s. p. wina jest dużo więcej
skąpe
lean | maigre | meager | poor | étriquétermin degustacyjny; wino bez wyrazu, o słabej strukturze; może odnosić się również do smaku i aromatu; wino, któremu brakuje harmonii, bez elegancji, którego komponenty wzajemnie się nie uzupełniają; chude
skarmelizowane
caramelised | caraméliséeskaza wina
flaw | casse | défautskin contact
macération pelliculaire | prefermentation maceration | macération préfermentaire(ang.) maceracja przedfermentacyjna
składniki wina
ingredients of wine | composantselementy wchodzące w skład wina; skład wina zależy od dojrzałości winogron, fermentacji alkoholowej i fermentacji jabłkowo-mlekowej; w winie odkryto ponad tysiąc związków chemicznych, z których do najważniejszych należy woda (85%), rozpuszczony dwutlenek węgla, dwutlenek siarki, substancje lotne, substancje azotowe, cukier resztkowy, gliceryna, polifenole, pektyny, kwasy organiczne, sole mineralne, witaminy