FESTUS Wine & Spirits since 1996 - sklep z winem

FESTUS - sklep z winami - importer win oraz alkoholi mocnych

skórki winogron

zewnętrzna część owocu gronowego, z której pochodzi większość barwników i tanin w czerwonym winie; wiele odmian o czerwonej skórce ma biały sok; krótka maceracja winogron może w konsekwencji dać wino białe, różowe lub vin gris; winogrona o grubej skórce, takie jak z odmiany cabernet sauvignon, zwykle dają ciemne, taniczne wina; owoce z odmiany nebbiolo, mimo że mają cieńszą skórkę, zawierają jeszcze więcej tanin i uzyskuje się z nich wina, które trudno pić, kiedy są młode; owoce z odmiany pinot noir mają cienką skórkę i zawierają mało tanin, co pozwala na wytworzenie wina żywszego, łatwiejszego w konsumpcji w ich fazie młodości; skórki owoców różnych odmian winorośli mają odmienną charakterystykę


POKAŻ: