kruchość, kruche

fragile | frele

cecha win delikatnych, niezbyt trwałych, którym brakuje ciała, prostych, bez dobrej struktury, o niskiej zawartościalkoholu, kwasów i tanin; w odniesieniu do starych, wysokiej klasy win w pełni dojrzałych k. świadczy o żniżkującej, słabnącej jakości; wina mało kwaskowe, delikatne, świeże, lekkie, słabe, miękkie, łatwe w piciu; k. aromatu i smaku takich win może objawić się piękną, lecz bardzo krótką końcówką: takich win lepiej nie dekantować; w przenośni określenie win miękkich, okrągłych i delikatnie słodkich (kobiece) lub cecha win żywych, będąca następstwem dość wysokiej kwasowości; degustacja smakowa

krzemienne

gunflint | gout de pierre-a-fusil | gout de silex | flinty

aromat empireumatyczny obecny w niektórych białych winach wytrawnych; wino o mineralnym aromacie i smaku skały, prochu strzelniczego, o zapachu podobnym do powstającego podczas uderzania krzemienia o stal, cierpkim, nieco gryzącym; ten niuans zapachowy posiada wiele win, w tym dobre, żywe chardonnay (chablis), muscadet, aligoté, sauvignon blanc (sancerre, szczególnie pouilly-fumé), riesling; w pewnym stopniu syn. wina kamiennego; ten mineralny charakter wina pochodzi od niektórych gleb, szczególnie wapiennych i krzemowych, na których rośnie winorośl; w białych winach k. smak wina może być także rezultatem stosowania zimnej fermentacji; może też być to kombinacja cech odmianowych wina i pirazyn, związków tworzących się podczas wczesnych zbiorów lub gdy winorośl bardzo szybko rośnie; mineralne nuty z czasem ewoluują w kierunku aromatów związanych z naftą, ropą (diesel), występujących w dojrzałych alzackich czy reńskich rieslingach

krzepkość, krzepkie

robuste | ample | étoffé | brawny | robust | sturdy | puissant

łagodniejsze określenie wina nieco agresywnego, ale solidnego, dobrze zbudowanego, czasami także rustykalnego; niezbyt precyzyjnie nazywa się w ten sposób wina tęgie, mocne, treściwe, solidne, o dobrej strukturze, muskularne, o dużej zawartości alkoholu i tanin, pikantne, masywne, full-bodied, pełne smaku i wigoru, serdeczne, często wypełniające usta; niekiedy ta masywność sprawia, że wino staje się mniej eleganckiewyrafinowane; w niektórych latach pewną k. wykazują niektóre wina z Chateauneuf-du-Pape i znakomite wina bordoskie; w tanich winach k. bywa sztucznie podnoszona; k. wina na ogół mają dobry potencjał starzenia; określenie najczęściej stosowane w odniesieniu do win dojrzałych, solidnych z natury, a nie agresywnych z powodu ich młodości; potężne; asertywne

krzyżówka

crossing | cross vine | croix de vigne

w enologii połączenie dwóch odmian tego samego gatunku, zwykle vitis vinifera, w odróżnieniu od hybrydy; przykładem może być pinotage (krzyżówka pinot noir i cinsault), müller thurgau (krzyżówka sieslinga i silvanera lub różnych odmian rieslinga), morio muskat (krzyżówka silvanera i pinot blanc) czy ruby cabernet (krzyżówka cabernet sauvignon i carignan); klon

kultowe wino

cult wines | vins culte

anglosaskie wyrażenie przeznaczone dla win niezwykle skoncentrowanych, wytwarzanych w niewielkich ilościach i o horrendalnych cenach; wino ponadczasowe, uniwersalne, legendarne; mimo że termin ten odnosi się wyłącznie do przejawów kultury masowej, popularnej, powszechnie dostępnej, w świecie winiarskim określa się tak wina i marki naznaczone pewną wyjątkowością, cieszące się szczególną estymą wśród miłośników tego trunku; za niektóre kultowe wina ich entuzjaści są skłonni płacić bardzo duże pieniądze; do k.w., z różnych powodów, należą m.in. bordoskie wina grand cru, Petrus, Grange od australijskiego producenta Penfoldsa, Opus One Mondaviego, chilijska Almaviva – owoc współpracy Concha y Toro oraz Philippine de Rothschild z Château Mouton, Galardi Terra di Lavoro z całkiem młodej winiarni czy słynne Harlan Estate i Caymus z Napa Valley; w pierwotnym tego słowa znaczeniu k. winem była także bułgarska Sophia; wierne grono fanów takich win powstaje głównie dzięki entuzjastycznym opiniom krytyków winiarskich

kumaryna

cumarina | kumarin | coumarine

substancja aromatyczna o przyjemnym zapachu przypominającym wanilię lub świeże siano; występuje w turówce wonnej, gatunku trawy potocznie zwanej żubrówką, stosowana jako przyprawa do wódki

kupaż

blending | coupage

w odróżnieniu od techniki assemblage, k. oznacza mieszankę win różnego pochodzenia, różnej jakości i różnych odmian, często z różnych lat zbioru, stałą praktykę mieszania win w celu otrzymania pożądanego produktu; niewykluczone, że jest to najważniejsza technika winiarska: umożliwia poprawienie koloru, zmiękczenie zbyt surowych, ostrych tanin; w większości przypadków k. jest środkiem do zwiększenia ilości produktu, a nie podniesienia jego jakości, zwykle dotyczy komercjalizacji dużych partii homogenicznych win; to również mieszanie win dobrej jakości z bardziej pospolitymi w celu otrzymania dobrego, pierwszej jakości, standardowego produktu do szerokiego rozpowszechniania, wtedy mieszanie różnych partii wina ma na celu pozbawienie go cech oryginalności i różnic, zwykle w celu stworzenia rozpoznawalnej marki (brandu); w tym znaczeniu wszystkie sherry są k., podobnie jak porto tawny, szampany, koniaki i whisky; pojęciem zbliżonym do k. jest assemblage, sztuka zestawiania m.in. wielkich win bordoskich oraz wielkich marek szampanów; mieszanie win; blending wine; grandes marques; brand; paradis