anglosaskie wyrażenie przeznaczone dla win niezwykle skoncentrowanych, wytwarzanych w niewielkich ilościach i o horrendalnych cenach; wino ponadczasowe, uniwersalne, legendarne; mimo że termin ten odnosi się wyłącznie do przejawów kultury masowej, popularnej, powszechnie dostępnej, w świecie winiarskim określa się tak wina i marki naznaczone pewną wyjątkowością, cieszące się szczególną estymą wśród miłośników tego trunku; za niektóre kultowe wina ich entuzjaści są skłonni płacić bardzo duże pieniądze; do k.w., z różnych powodów, należą m.in. bordoskie wina grand cru, Petrus, Grange od australijskiego producenta Penfoldsa, Opus One Mondaviego, chilijska Almaviva – owoc współpracy Concha y Toro oraz Philippine de Rothschild z Château Mouton, Galardi Terra di Lavoro z całkiem młodej winiarni czy słynne Harlan Estate i Caymus z Napa Valley; w pierwotnym tego słowa znaczeniu k. winem była także bułgarska Sophia; wierne grono fanów takich win powstaje głównie dzięki entuzjastycznym opiniom krytyków winiarskich