krater

krater | crater | cratere

(gr.) starożytne, greckie naczynie do rozcieńczania wina z wodą, metalowe lub ceramiczne, często sporych rozmiarów, na ogół pięknie malowane

krawędź kieliszka

edge | frange | bord

na k.k. dostrzec można mniej lub bardziej wyraziste niuanse czy odcienie koloru wina; kolor wina w tym miejscu pozwala okreslić fazę jego ewolucji; odcienie złote w białym winie czy mahoniu w winie czerwonym wskazują na początek dojrzewania wina

kreda

chalky | calcaire

niuans smakowy pochodzący z wyjątkowych własności wapiennej gleby; mineralne, znak szczególnego terroir; przykładem może być np. charakterystyczny smak wytrawnego wina z odmiany palomino (niekoniecznie fino czy manzanilla) uprawianej na niezwykłej, białej, wapiennej glebie zwanej albariza; na ogół dotyczy odczuwania w końcówce ekstremalnej wytrawności wina

kręgosłup wina

backbone | épine dorsale du vin

strukturalna rama, podstawa wina, którą zapewnia alkohol, kwasytaniny w nim zawarte; „wino z kręgosłupem” to określenie win mocno kwaskowych, mocno garbnikowych, pełnych ciała; kręgosłup wina określa jego strukturę, mocną lub słabą, wyznaczoną przez równowagę kwasów, tanin, alkoholu i owocu; może stanowić w przyszłości o wielkości wina; wino o dobrym k. pozostawia pozytywne wrażenia smakowe i węchowe; zbudowane; wypełniające usta

krem krówkowy

milk jam | confiture de lait

aromat empireumatyczny, łatwo rozpoznawalny zapach karmelowych, mlecznych krówek lub słodkiego, skondensowanego mleka (cukierków lub kremu do pieczywa); jest efektem élevage w dębowych beczkach; wskazuje na wino o mocno zaokrąglonych taninach (fondu); karmel; crème brûlée; toffi

kreozot

creosote

aromat empireumatyczny, składnik smoły drzewnej, wydzielający się na ściankach czopuchów, kominów i kominków przy spalaniu niedostatecznie wysuszonego drewna; aromat sadzy (dymu) jest charakterystyczny dla bardzo dojrzałych pinot noir (np. wielkich win z Beaune z dobrych roczników, Republiki Południowej Afryki i Kaliforni), czasem także syrah; zapach ten podczas ewolucji może zanikać lub tworzyć inną formę aromatu starzejącego się wina

krew

blood | sang

k. w postaci wysuszonego pudru używano przy klarowaniu szczególnie mocno ściągających, taninowych win; zawiera albuminę (rozpuszczalne w wodzie białko), podobnie jak używane także do klarowania białko kurze

krioekstrakcja

cryo-extraction | low temperature extraction

w winiarstwie oznacza technikę zarezerwowaną dla produkcji win likierowych; polega na zamrażaniu winogron (lub moszczu) w celu usunięcia z nich wody (lodu), aby osiągnąć koncentrację cukrów, smaku i aromatu; zamrożone winogrona wyciska się na prasach winiarskich, lód pozostaje w prasie, a słodki sok spływa do kadzi; sposób ten bywa stosowany także w winach sauternes, w bardzo trudnych pogodowo latach; w żadnym przypadku k. nie zastępuje tzw. tri; k. nie uważa się za metodę koncentracji moszczu; koncentracja wina; eiswein; zamrażanie

krokwie dębowe (klepki dębowe)

oak staves | merrains

w niektórych krajach, szczególnie Nowego Świata, wino starzone jest w kadziach stalowych, w których umieszczono k.d.; jest to niewątpliwie tańsze niż używanie nowych beczek; wióry dębowe

krótkie

court | court en bouche | bref | short

wino, którego atak w ustach lub aromat jest nietrwały, ulotny, słaby, szybko przemijający; jedna z ważniejszych miar jego jakości; wino z krótkim finiszem, którego posmak nie trwa długo, gaśnie po jego przełknięciu; przeciwieństwo wina długiego, o utrzymującym się dłużej na podniebieniu smaku; k. wino świadczy o niskiej jego jakości; caudalie; trwałość