pretensjonalne

pretentious | prétentieux

wino winifikowane i poddawane procesowi élevage jak wina wysokiej jakości, ale bez przekonywających rezultatów; mimo nadmiernej ekstrakcji, stosowania nowych, mocno spiekanych beczek wina odbiegające od tych, do których miały się upodobnić

primeur

futures wines | en primeur wines | vin de primeur | primeurs

określenie dwuznaczne, może oznaczać wino rozwijające się bardzo szybko, przeznaczone do konsumpcji możliwie jak najwcześniej po zbiorze (vin de primeur) lub sposób komercjalizacji wielkich, długo starzejących się win; mogą to więc być młode, łatwe wina przeznaczone do sprzedaży jeszcze przed zabutelkowaniem lub wina typu nouveau (np. beaujolais), które należy spożyć kilka miesięcy po zbiorze; achat en primeur to sposób komercjalizacji win typu grand cru, które sprzedaje się mniej więcej 2 lata przed fizycznym opuszczeniem winnicy, w której poddawane są długiemu procesowi élevage: kupujący płacą wówczas za nie mniej, ale w przewidywaniu wielkiego rocznika ryzykują, że zakup niekoniecznie musi okazać dobrym interesem; na ogół ten typ sprzedaży łączy się z zamiarami spekulacyjnymi; dotyczy to przede wszystkim wielkich win z Bordeaux, Burgundii, Doliny Rodanu, Piemontu, porto, chociaż współcześnie zwyczaj ten jest notowany we wszystkich regionach winiarskich; czasami używa się tego określania w odniesieniu do świeżych, bardzo młodych, serwowanych przed 15 grudnia, ale już przyjemnych w piciu win; courtier; fermentacja węglowa; novello

private reserve

private reserve | réserve privée

dosł. „prywatna rezerwa”; określenie bez formalnego znaczenia, wskazujące na najwyższą jakość wina danej winnicy; niestety często za tym mianem kryją się całkiem pospolite wina

próbka

sample | échantillon

mała ilość wina identyczna z zawartością kadzi, beczki lub butelek przeznaczonych do sprzedaży lub degustacji

proch strzelniczy

gout de pierre-a-fusil | gout de silex | pierre-a-fusil | pierre brulée | odeur de pierre a fusil | gout de poudre | poudre | flinty | gunflint

aromat empireumatyczny; krzemienne

próg percepcji

recognition threshold | seuil de perception | threshold of perception

lub próg wrażliwości; poziom indywidualnej wrażliwości zmysłowej, od którego zaczyna się odczuwanie smaku lub zapachu; zdarza się, że smak lub aromat jest tak słaby, że nie jest odczuwany przez każdego degustującego; p.p. jest kwestią indywidualną, stąd podczas degustacji jej uczestnicy nie zawsze są zgodni w ocenie organoleptycznej wina; ilość wina potrzebna, by zmysły mogły odczuć, a umysł potrafił nazwać rodzaj aromatu i smaku, jest kwestią indywidualną i może być różna dla każdego człowieka; oznaczenie na kontretykiecie (np. wytrawne, półwytrawne) odnosi się zawsze do normatywnej zawartości cukru z pominięciem p.p., stąd przy zakupie wina może to być przyczyną nieporozumień

proof

degré

obecnie już archaiczne określenie zawartości alkoholu w trunku (oficjalnie używane w Wielkiej Brytanii do 1980 r.), często zamieszczane na butelce obok procentowej zawartości alkoholu; termin ten powstał w XVIII w., kiedy brytyjskim marynarzom wydawano również racje rumu (oprócz wynagrodzenia); aby upewnić się, czy rum nie jest zbyt rozwodniony, testowano go (ang. „proof” oznacza m.in. próbkę, dowodzenie czegoś), dodając rumu do pewnej ilości prochu strzelniczego i sprawdzano, czy trunek się zapala: jeśli nie – oznaczało to, że jest zbyt rozwodniony; okazało się, co określono już później, że przy zawartości alkoholu poniżej 57,15% proch już nie ulega zapłonowi, tę graniczną wartość przyjęto jako 100 proof; 100% zawartości alkoholu odpowiada 175° proof, np. 40% alkohol odpowiada 70° proof (40 x 1,75 = 70); obecnie powszechnie określa się zawartość alkoholu w procentach objętościowych (ABV)

prostackie

épais | rude | coarse | grossiere

przeciwieństwo wina dystyngowanego, wytwornego, wyrafinowanego, szlachetnego, rasowego; wino pospolite, marne, bez wdzięku, bez klasy, najczęściej mocno cierpkie i ściągające, bez zalet; nie należy mylić z prostym

proste

simple

lepsze niż pospolite; przeciwieństwo wina złożonego, wielowymiarowego; zwyczajne, codzienne, dobrze zrobione wino, przyjemne, bez wad, o prostolinijnym, szczerym charakterze, bez ekscytującego smaku i zapachu; najczęściej cecha niedrogich, młodych win; większość win jest na swój sposób p.; zdrowe; prostackie; łatwe; zwyczajne