przenikliwe, przeszywające

aigu | piercing | penetrating | pénétrant

określenie wina o dużej zawartości alkoholu, kwasów i estrów lotnych odczuwanych nosem; sugeruje wysoki poziom cierpkiego, kwaśnego smaku oznaczający brak równowagi między alkoholem i kwasowością, wskazuje także na wino chude; również wino o skoncentrowanym i mocnym zapachu

przesłodzone

cloying | douceâtre | mielleux | doucereux | luscious

ckliwe, nadmiernie słodkie; samo określenie znamionuje brak równowagi wina; cecha różnie oceniana, ale jeśli słodycz jest zrównoważona dobrą kwasowością, wina mogą być soczystebujne; najlepsze słodkie wina powinny mieć mocny akcent kwaskowatości, aby nie smakowały mdło, płasko; słodkość wina; likierowe

przyjemne

pleasant | plaisant | agréable | amusant | aimable | net

in. miłe, bez wad, łatwe; na ogół młode, z przewagą kwasów i cukru,świeże, aromatyczne, owocowe; wino dyskretne, o umiarkowanej jakości; dostarczające satysfakcji, łatwe w piciu, ale bez cech wina niepospolitego, wielkiego; wino uczciwe i z dobrze zdefiniowanym charakterem; określenie mało precyzyjne, niejednoznaczne; odczuwanie przyjemności zwykle wyrażają określenia przywołujące pewną słodkość wina, niekoniecznie związaną z zawartością cukrów, takie jak moelleux, miękkie, łagodne, potoczyste, fondu, tłuste, aksamitne, delikatne; prawe; szczere; rustykalne; finezja aromatyczna

przyjemność

pleasure | plaisir

celem każdej degustacji jest odczuwanie hedonistycznej p.