prymitywne
savage | sauvageprzaśne
przechowywanie wina
storing wine | conservation des vins | wine storage | cellaring | stockage du vinprzeciętne
plaine | plain | pedestrianproste, nieskomplikowane
przedwczesne
forward | précocewino przedwcześnie rozwinięte, biorąc pod uwagę jego wiek lub rocznik, rozwinięte nad wiek, przeciwieństwo backward lub wina zamkniętego; czasem określa się tak piękne wina bliskie pełnej dojrzałości
przeekstrahowane
over-extracted | plus-extraitprzejrzałe
overipe | over-aged | surmaturité | surmurisdotyczy owoców lub wina; przeważnie cecha wina w fazie utraty jakości, ale jeszcze nie zgasłe lub wino wytworzone ze zbyt dojrzałych winogron, o niskiej kwasowości; pozostawienie winogron zbyt długo na krzewie powoduje, że tracą one cenną kwasowość, dając wina ciężkie i niezrównoważone, śliwkowe (czerwone); przejrzałość winogron może powodować utlenianie się związków wewnątrz owoców; ta cecha może być pożądana tylko w winach takich jak: VDN, vins de paille, vendange tardive, sélection de grain nobles, likierowe, beerenauslese, trockenbeerenauslese, w ogóle winach z późnego zbioru, chociaż z takich winogron uzyskuje się większość win słodkich, np. węgierskie tokaje; o ile zinfandel z lekko p. winogron może być pożądany, to chardonnay może być trochę za ciężkie i niezrównoważone; martwe; dżemiaste; śliwkowe; passerillage
przejrzałe owoce
overripe fruits | fruits bletsaromat typowy dla win młodych, już lekko utlenionych, przypominających kiść winogron z pewnymi oznakami szlachetnej pleśni (lub nie), uszkodzonych lub świeżo tłoczonych
przejrzyste
diaphane | clear | transparent | limpid | diaphanous | lumineuse | limpiditéwino lśniące, jasne, niekoniecznie białe; transparentne; przezroczyste; błyszczące; skala przezroczystości
przelewanie
racking | soutirageobciąg, jedna z metod klarowania wina; stabilizacja
przeładowane
overladen | chargéwino ciężkie, gęste, rustykalne, tępe, mało eleganckie z powodu nadmiaru elementów składających się na dobre wino; wada wina; przeciwieństwo wina wyjałowionego