dotyczy owoców lub wina; przeważnie cecha wina w fazie utraty jakości, ale jeszcze nie zgasłe lub wino wytworzone ze zbyt dojrzałych winogron, o niskiej kwasowości; pozostawienie winogron zbyt długo na krzewie powoduje, że tracą one cenną kwasowość, dając wina ciężkie i niezrównoważone, śliwkowe (czerwone); przejrzałość winogron może powodować utlenianie się związków wewnątrz owoców; ta cecha może być pożądana tylko w winach takich jak: VDN, vins de paille, vendange tardive, sélection de grain nobles, likierowe, beerenauslese, trockenbeerenauslese, w ogóle winach z późnego zbioru, chociaż z takich winogron uzyskuje się większość win słodkich, np. węgierskie tokaje; o ile zinfandel z lekko p. winogron może być pożądany, to chardonnay może być trochę za ciężkie i niezrównoważone; martwe; dżemiaste; śliwkowe; passerillage